Priština ugrozila i razgovor o nestalim i susret Vučić Kurti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2022, 18:14

Priština ugrozila i razgovor o nestalim i susret Vučić Kurti

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je danas da je Priština poslednjim jednostranim potezima vezanim za registarske tablice definitivno dovela u pitanje dijalog i ugrozila ga.

"Po dinamici predviđenoj za juli imali smo dva sastanka - prvi 14. jula posvećen postizanju sporazuma o nestalim, a drugi 19. jula na najvišem nivou - razgovorima Kurtija i predsednika Vučića", rekao je Drecun za Tanjug.

Drecun je podsetio da je i Lajčak rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su jednostrani potezi Prištine suštinski izmenili situaciju, što je, kako dodaje, bila njegova poruka da nije siguran kako će se nastaviti dijalog.

"I predsednik Vučić je rekao da je Priština prekinula dijalog - potezima su obesmisli dijalog, nejasno je da li će doći do nastavka razgovora", rekao je Drecun i naglasio da je sada da bi bilo pomaka potrebna snažna aktivnost specijalnog predstavnika EU Miroslava Lačaka.

Prema Drecunu, potrebno je da Lajčak razgovara sa obe strane, da se vidi da li postoji mogućnost za nastavak razgovora i kada bi to moglo da se dogodi.

"Stav Prištine prema pitanju nestalih nikako ne ohrabruje, uveli su termin 'prinudno nestali', a to bi značilo da je Srbija odgovorna za kidnapovanje i nestale, koji su taj status stekli zbog delovanja OVK",rekao je on.

Drecun ocenjuje da je reč o "podmetačini" da Srbija preuzme odgovornost za zločine OVK.

Srbija je, kaže predložila da termin bude "nestali silom", ali da to Piština ne prihvata, pa se, kakko kaže postavlja pitanje o čemu da se razgovara.

Kada je reč uvođenju registarskih tablica, Drecun ističe da je u zaključcima EU iz 2011. godine tačkom 17. o registarskim tabilcama predviđeno da obe strane postignu trajno rešenje na principu neutralnosti.

Priština se oglušila o zaključke EU i tvrdi da su oznake RKS legalne, dodaje Drecun .

On očekuje da u oktobru Priština nametne jednostrano rešenje da Srbi prihvate tablice koje nisu statusno neutralne i upozorava da takva situacija može da se pretvori u sukobe, tešku destabilizaciju.

Drecun dodaje da će u ovoj situaciji biti važno ponašanje novog komandanta Kfora.

"Mađarski general odlazi i zameniće ga italijanski general i ostaje da vidimo da li će biti pod uticajem mandata zasnovanog na Rezoluciji 1244 ili Kvinte", kaže Drecun.

Na pitanje da li neko upošte u EU pominje ZSO, Drecun kaže da međunarodi zvaničnici pominju formalno, ali da nema realizacije.

Podsetio je da je šef prištinskog tima Besnik Bisljimi rekao da ZSO dolazi na red kada se postigne sporauzm o energetici.

"Taj dogovor je postignut dogovor, a Bisljimi je nakon toga pod uticajem Kvinte rekao razgovraćemo samo o međusobnom priznanju", naveo je on.

Kaže da sa jedne strane postoje zemlje koje navode da ZSO treba da se formira, ali su to samo izjave za javnost, jer potom podrže jednostrane poteze Prištine, da ne realizuje šest tačaka prvog Briselskog sporazuma koje se odnose na ZSO.

"Dok imamo tako dvolično ponašanje vodećih zapadnih zemalja, Priština će biti ohrabrena da ne formira ZSO. ", navelo je on.

Drecun naglašava da nam je dosta praznih priča, na koje Kurti kaže "hoćemo međusobno priznanje, a na šta međunarodna zajednica ne reaguje".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Drecun: Priština poslednjim potezima ugrozila dijalog

Izvor: Blic, 05.Jul.2022, 00:31

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je danas da je Priština poslednjim jednostranim potezima vezanim za registarske tablice definitivno dovela u pitanje dijalog i ugrozila ga.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.