Priština se sprema za smene gradonačelnika na severu

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 14:20

Priština se sprema za smene gradonačelnika na severu

Priština -- Ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljbert Krasnići rekao danas da će proces izbora na severu pokrajine biti utvrđen narednih dana.

Prema njegovim rečima, administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije za smenu gradonačelnika biće spremno krajem meseca.

On nije izneo detalje o radu radne grupe za izradu administrativnog uputstva koje omogućava pokretanje peticije građana za smenu gradonačelnika, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da su do sada održana dva sastanka, prenosi Koha.

Krasnićijevo ministarstvo počelo je početkom meseca pripremu procedura koje bi omogucile smenu gradonačelnika u opštinama na severu i pripremu za vanredne izbore u tim opštinama, u skaldu sa dogovorom sa izaslanikom EU za dijalog Beogada i Prištine Miroslavom Lajčakom o deeskalaciji na severu KiM.

Radna grupa ministarstva mora da do 1. septembra završi nacrt administrativnog uputstva na osnovu kojeg gradjani na severu KiM putem peticije treba da zatraže smenu aktuelnih gradonačelnika.

U četiri opštine na severu KiM, Severnoj Mitrovci, Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku u aprilu su održani vanredni izbori koji je su Srbi bojkotovali i na koje je izašlo nešto više od tri odsto birača, uglavnom Albanaca, čiji su politički predstavanici postali gradonačelnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.