Priština ne prihvata nacrt Statuta ZSO; Spremaju svoj, uz tri uslova

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 18:45

Priština ne prihvata nacrt Statuta ZSO; Spremaju svoj, uz tri uslova

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani oglasila se danas povodom sastanka Beograda i Prištine u Briselu.

Ona je navela da Kosovo treba da predstavi svoj nacrt Statuta Zajednice srpskih opština, "izrađen u skladu sa Ustavom Kosova, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i pisanim stavom SAD".

Osmani je navela da bi taj nacrt Statuta ZSO trebalo da bude osnova za pregovore.

"Moja očekivanja su da će Kosovo imati svoj nacrt, ne usuđujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da dozvolimo da nacrt Upravljačkog tima, a koji je u stvarnosti Vučićev nacrt, postane osnova pregovora, jer naš nacrt treba bude u potpunosti u skladu sa Ustavom, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine, sa pisanim stavom SAD, i da obezbeđuje da se ne utiče na teritorijalnost i integritet države", nastavila je Osmani.

Ona smatra da sadašnji Upravljački tim za nacrt Statuta ZSO „nije tim koji zastupa interese Kosova“, a ako taj nacrt bude predstavljen, prema njenim rečima, "to će apriori biti nacrt koji Kosovo ne prihvata“.

Osmani je istakla je da je rešavanje pitanja nestalih na današnjem sastanku važan korak u dijalogu, jer će "Srbija biti prinuđena da otvori arhive u kojima se nalaze svedočenja preko 1.600 nestalih tokom rata na Kosovu“.

Dodala je da, ako danas bude potpisana ova deklaracija, "međunarodni partneri moraju da se postaraju da je Srbija sprovodi na terenu“.

"EU je kao prvu tačku dnevnog reda sastanka navela pitanje nasilno nestalih. To je važan korak u dijalogu sa Srbijom, to će primorati Srbiju da otvori arhive", rekla je Osmani, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.