Priština napustila razgovore o primeni

Izvor: Mondo, 08.Maj.2013, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština napustila razgovore o primeni

Nezadovoljna što se odbija sve što je van dogovorenog u Briselskom sporazumu, delegacija Prištine napustila razgovore i ne zna se kada će biti nastavljeni. Priština i "samovoljno" najavila razgovore premijera Dačića i Tačija za 21. maj.

Šef radne grupe Srbije u Briselu Marko Đurić izjavio je da je prištinska delegacija danas napustila razgovore o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Đurić je objasnio da je srpska strana došla u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << najboljoj nameri s ciljem da se sprovede duh i slovo sporazuma.

Kako se saznaje u izvorima koji su pratili razgovor radnih grupa Beograda i Prištine, prištinska strana tražila je da se najpre ukinu srpske institucije na severu Kosova, a da se onda, uz prevashodno učešće prištinskih vlasti, formiraju nove srpske institucije.

Takođe je traženo da se najpre stvori neko prelazno telo koje bi preuzelo sadašnje nadležnosti od srpskih opština na Kosovu i da se onda naknadno formira zajednica sprskih opština. To je bilo neprihvatljivo za srpski pregovarački tim, jer odudara od tačke sporazuma da se srpske institucije integrišu u sistem na Kosovu ali uz sopstveni politički upliv i status.

Prištinska strana je, takođe suprotno duhu i Slovu sporazuma, zahtevala da se najpre ukinu svi sudovi u srpskim opštinama da bi se onda formirali novi i to isključivo u skladu s kosovskim zakonima.

Kako je novinarima rekao Marko Đurić, srpska strana veoma žali zbog toga što je kosovski tim napustio pregovore i za sada se ne zna u kom vidu i kada bi oni mogli biti nastavljeni.

Đurić je rekao da ne zna na osnovu čega je šef tima Prištine Hajredin Kuči izjavio da bi 21. maja trebalo da se održi novi sastanak premijera Srbije i Kosova u okviru dijaloga.

Radna grupa Beograda koju je predvodio savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, danas je u Briselu nastavila razgovore sa direktorom za zapadni Balkan u Spoljnoj službi EU Fernandom Đentilinijem o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prethodno je održan odvojen sastanak Đentilinija sa kosovskom delegacijom koju predvodi zamjenik premijera Hajredin Kuči.

Očekivalo se da, ukoliko bilateralni sastanci budu uspešni, budu održan i trojni sastanak timova Beograda i Prištine sa Đentilinijem.

Juče su ovi razgovori okončani bez dogovora o primeni sporazuma koji su 19. aprila u Briselu parafirali predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Đurić je sinoć, na kraju prvog dana dijaloga, izjavio da je srpska strana došla u Brisel "spremna i sa sveobuhvatnim planom da Zajednica srpskih opština ima upravo onakva ovlašćenja kakva su predviđena Briselskim sporazumom".

On je dodao da je srpska delegacija predstavnicima Evropske komisije predložila otpočinjanje dijaloga na najvišem političkom nivou o suštinskim pitanjima koja nisu obuhvaćena Briselskom sporazumom.

"Reč je o imovinskim pitanjima, položaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i pitanje učesća predstavnika srpske zajednice u institucijama centralne vlasti", naveo je Đurić.

Sa druge strane, šef prištinskog tima Kuči je u izjavi za prištinske medije izjavio da je beogradska strana odbila plan implementacije koji je predstavio Đentilini i da "pokušava da ga razvodni."

(MONDO/agencije, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

DETALJI SASTANKA U BRISELU: Prištinska delegacija napustila razgovore

Izvor: S media, 08.Maj.2013

Šef radne grupe Srbije u Briselu Marko Đurić izjavio je da je prištinska delegacija danas napustila razgovore o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine...Đurić je objasnio da je srpska strana došla u najboljoj nameri s ciljem da se sprovede duh i slovo sporazuma...Kako se...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.