Pristajanje u divnu luku

Izvor: Danas, 22.Okt.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pristajanje u divnu luku

Genocid koji je izvršen nad Guančosima - dugo vremena se čuvao kao tajna, Španci su čak poricali da se nešto slično i dogodilo. Pod režimom generala Franka bilo je zabranjeno govoriti o tome. Posle smrti generalove - dogodio se obrt.

Žrtve ne samo da su rehabilitovane već su imenima Guančosa nazivane glavne ulice gradova i mesta na Arhipelagu. Mnogobrojne porodice koje su pod diktaturom bile primorane da iz bezbednosnih razloga skrivaju svoja porekla i prezimena (primer >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za to je familija Oramas) - danas sa ponosom ističe priču o svom pretku Huanu Oramasu, unuku kralja Doramas de Guanartema ubijenog od strane Španaca na Gran Kanariji.

Uz dugački pisak naš brod "Melodi" menja pravac i najavljuje pristajanje u luku Santa Kruz de Tenerife - glavni grad svih sedam ostrva.

Santa Kruz je bio univerzitetski, a ujedno i centar religijskog učenja koji je tek kratko vreme pre svog 500. rođendana konačno otvorio sva svoja vrata i dozvolio da dugo skrivana i nerazjašnjena Guančos-era izbije na svetlost dana. Od tada je pun turista, radoznalaca i posetilaca koji hrle sa svih strana.

Od prošle godine Santa Kruz je još zanimljiviji pošto je u raskošnoj vili plemića Lerkara otvoren Muzej istorije sa izuzetno vrednim eksponatima.

Pošto smo tek prispeli, prvo što sam zapazila je vulkanski masiv Piko de Teide sa snegom pokrivenim vrhom 3.718 metara visine. Ispod njega se prostrle plodne doline sa nepreglednim plantažama banana koje sežu sve do morske obale sa visokim strmim stenama i jedinstvenim plažama - sa crnim peskom!

Sa 212.000 stanovnika i ucvalim puzavicama oko fikusovih stabala - ovaj grad deluje prijateljski raspoložen prema strancu i gostu... Po ljupkim uličicama koje krstare po brežuljcima provozaćemo se nevelikim vozićem koji će nas zaustaviti na neki od trgova ukrašenim neizbežnom fontanom i klupama od majolike. Od brojnih parkova odabrali smo Garsija Sanabrija sa velelepnim stablima i egzotičnim dracenama. Ulice su prepune sveta uglavnom stranaca koji u okviru krstarenja svraćaju u Santa Kruz iz dva razloga. Prvi je da ga vide, a drugi da u njemu šopinguju pošto je bescarinska zona sa raznovrsnom i kvalitetnom robom za svačiji ukus i džep. Lučki deo je ujedno i glavna pešačka zona. Počinje od Plaza de Espanja i ide sve do Plaza de Kandelarija sa drvoredom igličastih džakarandi ljubičastih cvetova. Kao cvetni tepih cvetovi joj rasuti po mozaiku pešačke zone sa bezbroj kafea i restorana sa ostrvskim specijalitetima.

Pošto smo imali ceo dan na raspolaganju, potražili smo plaže i svi su nam zdušno preporučili da odemo na čuvenu Las Terezitas. Zaista je besprekorno uređena i lepa - a poseban kuriozitet je u tome što je Las Terezitas jedina plaža na ostrvu sa žutim peskom - domaćini su nam objasnili da je brodovima donošen sa obala severne Afrike i nanošen na plažu.

Santa Kruz ima ultramodernu autobusku stanicu smeštenu ispod ogromne staklene kupole. Potražili smo peron broj 17, seli u bus i krenuli za Puerto de la Kruz.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.