Prisluškuju po nalogu zemalja iz okruženja

Izvor: Blic, 01.Mar.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prisluškuju po nalogu zemalja iz okruženja

Banjaluka - Poslanik HDZ BiH Niko Lozančić od nadležnih institucija BiH još nije dobio odgovor na poslaničko pitanje postavljeno 2. februara, a koje se tiče eventualnog prisluškivanja u BiH, po nalogu zemalja okruženja. Lozančić tvrdi da ima informacije, na osnovu kojih je i postavio ovo pitanje, ali ne želi da spekuliše pre nego što dobije zvaničan odgovor.

- Poslovnički rok za dostavljanje odgovora na poslaničko pitanje je 30 dana. Ako odgovor ne stigne u razumnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vremenu, ponudiću im argumentaciju za pitanje koje sam postavio, a planiram da otvorim i raspravu o ovome. Da nemam nešto opipljivo, ne bih ni pokretao ovo pitanje - objašnjava Lozančić. On dodaje da je pitanje uputio svim institucijama u BiH "koje mogu da imaju takve informacije ako je sve rađeno u skladu sa zakonom", a to su Sud i Tužilaštvo BiH, Ministarstvo pravde BiH, Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA)...

Lozančić je na sednici Predstavničkog doma PS BiH nadležne upitao da li je ikada, a posebno tokom 2009, bilo koja od susednih država dostavila bilo kakav zahtev nadležnim telima BiH za primenu posebnih mera (prisluškivanje telefona) na teritoriji BiH, i ako jeste, u kolikom je to broju slučajeva i po kojem međunarodnom ugovoru ili zakonu BiH to eventualno odobreno. U slučaju da odgovor bude negativan, Lozančić traži da mu se dostave informacije da li bilo koja od nadležnih institucija u BiH ima saznanje da se u BiH neko prisluškuje po nalogu sudova drugih država.

- Ako se utvrdi da su moja saznanja tačna, šta će preduzeti te institucije da se sankcionišu odgovorni i da se u budućnosti spreče ovakve mogućnosti ako su u suprotnosti sa važećim zakonima BiH i međunarodnim sporazumima i konvencijama koje je ratifikovala BiH - navedeno je u Lozančićevom poslaničkom pitanju.

Predsedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad obaveštajno-bezbednosnim agencijama Mirko Okolić kaže da "nije imao potrebu" da proverava navode Lozančića, jer se, eventualno, radi o međudržavnom zahtevu.

- Ako te podatke budete tražili od OBA, oni vam ih ne mogu niti smeju dati. Te informacije može da ima samo MIP, odnosno Sud i Tužilaštvo BiH - kaže Okolić. On objašnjava da za svako zakonito prisluškivanje u BiH mora da postoji nalog nadležnog suda, odnosno tužilaštva.

Međutim, u Sudu i Tužilaštvu BiH nisu mogli da potvrde da je Lozančićev upis stigao na njihovu adresu, a samim tim ni kada bi mu mogao biti upućen odgovor.

"Ako Lozančiću bude prosleđen odgovor, on neće biti dostupan medijima, jer na taj način nije ni upućen - kaže portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.