Prirodni napici koji hlade

Izvor: Blic, 31.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prirodni napici koji hlade

Visoke temperature bude impuls za ledeno hladnim pićima koja pružaju trenutno osveženje. Ipak, takvo osveženje je privremeno, a istraživanja pokazuju da prouzrokuju tegobe, kao što su usporeno i nepotpuno varenje, netolerancija prema hrani, žgaravica....

Zato, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da nađete pravo osveženje, a da ne šteti organizmu.

Da bi organizam pravilno radio, neophodno je da ima dovoljno tečnosti. Dnevno treba da pijete sedam do osam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čaša čiste vode, temperature ne niže od 15-ak stepeni. Voda iz frižidera jednostavno je isuviše hladna za naš sistem za varenje. Ako vodu držite u frižideru, pre nego je popijete, trebalo bi da odstoji 15-ak minuta na sobnoj temperaturi.

Nije sve u temperaturi

Sveže ceđeno voće, razređeno s malo vode, idealan je napitak. Sok od krastavca, jabuke, kokosova voda, sve ove namirnice već po svojoj prirodi, a ne zbog toga što se od njih pravi hladan napitak, deluju rashlađujuće. U takve koktele mogu da se ubace biljke koje dodatno hlade telo: menta, ružine latice, listići celera, potočarka... Dodatni vitamini i mineralne materije doprinose hranljivosti napitka i ravnoteži elektrolita u organizmu.

Letnji klasik svakako je i limunada - izvrstan detoksikant i vitaminski napitak koji provereno hladi. Osim s limunom, možete je praviti i sa limetom, uz dodatak par zrna soli i melase. Pola limuna/limete na 7 dl vode je piće koje će najlakše i najbrže povratiti elektrolitsku ravnotežu, a s ukusima se možete dalje igrati.

Veoma je osvežavajući i koktel od kuvanih začina. Začine kuvate kratko u vodi, koja se zatim, dok se ne ohladi, ostavi na sobnoj temperaturi. U vodi prokuvani čajevi sa letnjim začinima, kao što su korijander i komorač orginalan su napitak.

Takođe kuvane breskve ili jagode, ukrašene sa nekoliko listića nane, preporučljiv su napitak za vrele dane.

MoŽe to i s jogurtom

Osim vodene baze, veoma ukusni su i napici na bazi jogurta ili surutke. Osim što hlade telo, ovi napici deluju povoljno na tegobe kao što su upalni procesi creva, hemoroidi ili disfunkcija jetre. Tokom dana može da se pije napitak koji se sastoji od polovine vode i polovine jogurta ili surutke, s raznim dodacima. U takvo piće može da se doda ponovo listić mente, kardamom u prahu ili seckani komadi voća. Uveče se ne preporučuju jogurt ili surutka, već s vodom možete da pomešate obično ili neko biljno mleko.

Sirup od mente

Pola šoljice kipuće vode prelijte sa preko pola šoljice smeđeg šećera i mešajte dok se šećer ne rastopi. Do visine četvrtine šoljice kompaktno se slože listići mente bez stabljika i preliju šećernim sirupom. Takav sirup treba da stoji barem 4-5 sati, nakon čega se procedi. Sirup se čuva u frižideru par dana, a služi kao baza za mnoge letnje napitke.

Maksimalna količina vitamina

Ukoliko želite da izvučete maksimalnu količinu vitamina i minerala iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok, jer ga organizam lako apsorbuje. Prirodnim ceđenjem voće i povrće gubi vlakna. Ako postoji potreba za vlaknima dodajte integralne žitarice u njega. Voće je bogato raznovrsnim hranjivim materijama ali sadrži i velike količine prirodnog šećera. Zbog toga nutricionisti preporučuju dve porcije voća dnevno jer šećer predstavlja dodatne kalorije što kod dijabetičara može da izazove povećanje šećera u krvi. Zbog toga je bolje u voće dodati spanać, šargarepu i celer. Mešanje više vrsta povrća i voća povećava unos većeg broja hranljivih materija i poboljšava ukus napitka.

Koliko je dovoljno?

Za pravljenje prirodnih voćnih sokova preporučuje se dve porcije voća i 2,5 porcije povrća. Uzimajući u obzir da se iz različitog voća dobija različita količina napitka, vodite se porcijama sirovog voća i povrća. Na primer, šaka zelene salate je porcija povrća, šaka kupina je porcija voća, 1 dl isceđenog voća je porcija voća. Ovo je idealno rešenje kad nemate vremena da pripremite obrok. Lakše je popiti sok od kelja nego ga pojest kao prilog jelu. Unosite manje kalorija a više vitamina jer ga ne kuvate. Treba napomenuti da ga treba popiti odmah nakon pripreme, jer toplina, svetlost i vazduh ubrzavaju razgradnju hranljivih materija. U slučaju da ste pripremili veliku količinu, stavite ga u plastične činije, dobro poklopite i stavite u frižider, ali ne duže od 24 sata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.