Prirodni Deda Mraz

Izvor: Politika, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prirodni Deda Mraz

Vršac – Najmlađi Vrščani su u prednosti: imaju pravog, prirodnog Deda Mraza. Penzionisani štampar iz Vršca Milutin Jovanović (65) već dve decenije, početkom decembra, oblači prepoznatljivu dedamrazovsku odeću i sve do sredine januara od ranog jutra pa do mrklog mraka neumorno šeta po centru varoši. Milutin je, inače, slika i prilika opšteprihvaćenog lika Deda Mraza, tako da mu prerušavanje i nije potrebno. Bela brada mu je dugačka tridesetak santimetara, a potpuno bela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kosa pada ispod ramena. I obrve su mu boje snega, dok ga visina od 190 santimetara u očima mališana čini pravim autoritetom. Ni šminka mu nije neophodna, jer je Milutin uvek rumen. Mnogi Vrščani, kada ga sretnu, požele i da ga dodirnu, pa i iz krzna dlaku istrgnu. A Deda, kako ga svi ovde zovu – zadovoljan.

Kad nema posla u jednoj poznatoj fotografskoj radnji, čiji je "lični" Deda Mraz, i kad ne deli paketiće klincima i klincezama, ukrsti ruke iza leđa i, malo pognut, šeta. Milutin je hodajuća atrakcija, pa neretko pozira pred fotoaparatima prolaznika.

On je poslednjeg i prvog meseca u godini čest gost ovdašnjih firmi. Pozivaju ga sugrađani i u stanove. Govore mu roditelji da njihova nestrpljiva deca sanjaju Deda Mraza. A on uprti svoje godine i vreće s poklonima i zaputi se u prizemljuše i višespratnice.

– Sećam se da su mi, pre nekoliko godina, roditelji izdiktirali svoju adresu i predali dva ogromna plišana medveda i mnogo slatkiša. Jedva sam ih pešice na četvrti sprat popeo, razmišljajući kako ću mališane obradovati. Kad su mi vrata otvorili, bio sam zgranut: jedan dečak još nije ni prohodao, a drugi je bio još mlađi, pa je u krevecu nešto mrmljao, ne obraćajući pažnju na okolinu, poklone i mene. Pomislih, u trenutku, da je poklon u stvari – za roditelje, koji imaju neostvarene želje iz detinjstva – priča nam Deda Mraz Milutin, koji će možda biti uvršten i u zvaničnu turističku ponudu Vršca.

– Predložićemo Deda Mraza za opštinskog honorarca, odnosno korisnika sredstava iz budžeta, makar na dva meseca, dok traje sezona. Osim toga, planiramo da mu za narednu zimu, napokon, napravimo sanke, koje će imati i točkove, za slučaj da nema snega, a poklone ne može više na leđima da nosi – kaže za "Politiku" direktor Turističke organizacije Vršca Dragan Dondur.

Na nekoliko sati, Deda Mraz iz Vršca skokne i do nekog drugog grada. Traže ga. U toj ulozi boravio je u Beogradu, u Knez Mihailovoj, pa u Dunavskoj i Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, u Beloj Crkvi, Plandištu...

I kad novogodišnji i božićni praznici prođu, i kad Milutin Jovanović radnu garderobu zameni "civilnom", omiljen je lik svojim sugrađanima.

– Volim da vidim osmeh na licima mojih Vrščana. Najteže mi je leti: znojim se zbog brade i kose. Kad "prokuvam", setim se decembra, pa me odmah zadovoljstvo obuzme – kaže Milutin.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.