Pripreme za samit počinju odmah

Izvor: RTS, 11.Sep.2014, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za samit počinju odmah

Premijer Aleksandar Vučić završio je posetu Kini, tokom koje se dogovorio da premijer Li Kećang u decembru dođe u Srbiju, koja je odabrana za domaćina trećeg samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope. To će biti prva poseta jednog kineskog premijera posle 28 godina.

Priprema za samit počinje odmah i osoblje naše ambasade u Pekingu sutra ima prvi radni sastanak sa kineskim diplomatama. Kako saznaje RTS, ambasadori 16 zemalja, čiji se premijeri očekuju u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beogradu, čestitaju otpravniku poslova naše ambasade u Pekingu što je Kina odabrala Srbiju za domaćina samita.

Premijer Vučić u izjavi za RTS kaže da je Srbija postala značajna zemlja na svetskoj mapi i da se o našoj državi u najmnogoljudnijoj zemlji sveta govori sa ozbiljnim uvažavanjem.

"Činjenica da je kineski premijer insistirao da mu budem sa desne strane, prvi do njega, sinoć na zvaničnoj večeri međunarodnog ekonomskog foruma, govori o ugledu Srbije i naše je da to iskoristimo u interesu građana, našeg naroda i naše zemlje", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u Kini se razgovaralo o novim idejama i zato će ljudi iz kineske razvojne banke poslati svoj tim u Beograd da se napravi zajednički plan kako da se pruga umreži sa putevima.

"Posebno su zainteresovani za luku u Srbiji kojom bismo mogli da napravimo slobodnu ekonomsku zonu, pa bi oni dovodili investitore, pa bi se sklapali telefoni i pravile neke nove mašine, onda bismo to mogli da izvozimo i u Zapadnu Evropu, ali i da idemo do Konstance za ono što bi moglo da se izvozi na istočno tržište", kaže premijer Srbije, dodajući da bi tako bili povećani i prihodi i broj radnih mesta.

"Mislim da smo stekli dobre prijatelje koji će na Srbiju gledati na drugačiji način i koji će u velikom broju doći u Beograd do decembra meseca", ističe Vučić.

Navodeći da će timovi iz Kine u Srbiju dolaziti od sutra, Vučić kaže da je ministarstvo spoljnih poslova Kine već počelo da sa ambasadom razgovara o organizaciji samita 16 premijera.

"Pre svega, kineski premijer Li Kećang dolazi u Beograd i ja se nadam da ćemo biti dovoljno sposobni da budemo dobri domaćini. Verujem i nadam se da možemo da budemo i bolji i da završimo nešto i za našu zemlju i za ostale zemlje u regionu", podvlači Vučić.

"Blistavo dostignuće"

Premijer Srbije je pre odlaska iz Pekinga posetio telekomunikacionu kompaniju "Huavej" i Razvojnu banku Kine.

Telekomunikaciona kompanija "Huavej" slika je moderne Kine, a i samo ime joj znači blistavo dostignuće.

Nema ni trideset godina kako je osnovana sa privatnim kapitalom od oko 20.000 juana, što bi sada bilo oko 2.500 evra. Za to vreme, probila se u svetski vrh proizvođača telekomunikacione opreme. Njeni prozvodi i usluge se koriste u 170 država, pa i u Srbiji.

Sada ima 140.000 zaposlenih, a bezmalo polovina radi na istraživanjima i razvoju.

Od 2008, najboljim studentima iz celog sveta daju mogućnost da se usavršavaju u Kini. Ove godine prvi put su bili srpski studenti, a "Huavej" ih je pozvao da pozdrave premijera.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.