Pripreme za rat: Amerika gradi aerodrom na moru u blizini Kine

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 18:44

Pripreme za rat: Amerika gradi aerodrom na moru u blizini Kine

Vojska SAD je spremna da pomogne u izgradnji nove civilne luke u strateškoj filipinskoj provinciji Batanes.

Ova zemlja jugoistočne Azije gradi luku koju finansiraju SAD sa ciljem da primi filipinske državljane koji beže u slučaju sukoba oko Tajvana, preneo je ABS-CBN njuz guverner Batanesa Marilo Kajko.

Na samoupravno ostrvo pravo polaže Kina, koja je obećala da će ga anektirati na svaki mogući način, podižući tenzije za regionalnu bezbednost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predstavnici američke vojske trebalo bi da stignu sledećeg meseca kako bi razgovarali o projektu, rekao je Kajko.

Američki saveznik u odbrambenom sporazumu, Filipini, deo je "prvog lanca ostrva" američkih partnera i saveznika. Ostrva Batanes su strateški pozicionirana u blizini Baši kanala, potencijalne tačke gušenja za kineske snage koje žele da uđu u otvoreni Pacifik.

Kao deo svojih napora da pojačaju svoju odbranu, Filipini povećavaju broj pomorskih rezervista raspoređenih na ostrvima Batanes i utvrđuju udaljenu ispostavu na ostrvu Mavulis.

Ove mere ispunjavaju obećanje načelnika filipinskih oružanih snaga Gilberta Teodora mlađeg da će poboljšati odbrambeni položaj zemlje u strateški važnoj oblasti.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je prošlog meseca odgovorilo upozoravajući Filipine da ne budu "manipulisani" i upozorilo ih da se "ne igraju vatrom".

"Tajvansko pitanje je u srcu suštinskih interesa Kine i predstavlja crvenu liniju i krajnju liniju koja se ne sme preći", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.