Pripreme za preuzimanje NIS-a

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za preuzimanje NIS-a

Delegacija Gaspromnjefta u NIS-u već priprema preuzimanje kompanije, saznaje RTS. Ministar energetike Petar Škundrić potvrdio je da je "Gaspromnjeft" dostavio i korporativnu garanciju za buduće investicije.

U NIS-u se uveliko spremaju za dolazak novog vlasnika. Kako RTS saznaje, delegacija "Gaspromnjefta" je već u NIS-u, a ruski partner najavljuje da bi Nova Skupština akcionara mogla da se održi između 9. i 12. februara.

"Kupoprodajni ugovori i osnivački akt >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji će se izmeniti, posle završetka transakcije predviđa Upravni odbor od 11 članova, pri čemu bi srpska strana imala pet, a ruska šest članova uključujući i predsednika Upravnog odbora", kaže generalni direktor NIS-a Miloš Saramandić.

Iako nije zvanično potvrđeno, vodeću fukciju u NIS-u mogao bi da ima Dimitrij Mališev, glavni ruski pregovarač oko energetskog sporazuma.

Mališev je često u Beogradu i već je savladao srpski jezik. Najavljeno je i da će i sadašnji čelnici NIS-a zadržati neke od rukovodećih funkcija.

Podsetimo, "Gaspromnjeft" se obavezao da u naredne četiri godine ne otpušta radnike, a da će svi koji dobrovoljno odu dobiti otpremninu od 750 evra po godini staža.

Ugovorom je predviđeno da "Gaspromnjeft" do 2012. godine investira u NIS 547 miliona evra, od čega je 60 miliona evra namenjeno zaštiti životne sredine.

Postoji i klauzula da se Ugovor raskida ako "Gaspromnjeft" ne ispuni dogovorene obaveze.

U narednih mesec ili dva, mora biti raspisan i prvi javni tender za obnovu rafinerija. To je i preduslov za proizvodnju najkvalitetnijih derivata po standardima evro 5.

Prema kupoprodajnom ugovoru Gaspromnjeft će zadržati i zaštitni znak i naziv Naftna industrija Srbije. To će kasnije, ukoliko se dogovore,  moći da promene akcionari.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.