Pripreme za malu maturu

Izvor: RTS, 10.Mar.2014, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za malu maturu

Počela pripremna nastava za završni ispit. Budući srednjoškolci polažu tri testa od 16. do 18. juna. Nekima je dovoljna pripremna nastava u školi, neki odlaze na privatne časove.

U školama u Srbiji počela je pripremna nastava za završni ispit. Ove godine budući srednjoškolci polažu tri testa od 16. do 18. juna. Prvi put posle dužeg vremena, svi zadaci biće nepoznati.

Matrenji jezik, matematika, pa kombinovani test. Tim redosledom će se polagati završni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispit. Nekima je dovoljna pripremna nastava u školi, neki odlaze i na privatne časove, dok se neki uopšte ne pojavljuju na časovima koje organizuju škole.

Beogradski osnovci imaju problem više.

"Deci je otežano utoliko što su poklonjene knjige oduzimane. Napravili smo raspored onoga što treba obnoviti od petog do osmog razreda, u terminima dogovorenim sa učenicima", rekla je Biljana Vujin, profesor geografije u OŠ "Stari grad" u Beogradu.

"Snalazimo se, štampamo im pitanja, odgovore, profesori se dosta angažuju, to je mimo njihovih radnih obaveza, ali znate da svuda u obrazovanju su više volontarizam i želja da toj deci pomognemo", rekao je Branislav Vučinić, direktor OŠ "Stari grad" u Beogradu.

Probno testiranje biće devetog i desetog maja. Oni koji se tih dana takmiče, test će raditi nedelju dana kasnije. Završni ispit će se polagati od 16. do 18. juna.

"Distribuciju ćemo ove godine raditi dan za danom iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta gde ćemo u nedelju raditi distribuciju testova za ponedeljak, u ponedeljak za matematiku, a u utorak za ovaj kombinovani da bismo izbegli mogućnost zloupotrebe ili provaljivanja testova", rekao je Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najveći broj časova i konsultacija, kažu u školama, biće održan kada se završi školska godina, početkom juna. S druge strane u resornom ministartsvu kažu da je u objavljenim zbirkama više zadataka nego prethodnih godina, što bi trebalo da bude dovoljno za upis u željenu školu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.