Pripreme za grejnu sezonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2011, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za grejnu sezonu

NOVI SAD -

Iako meteorolozi i za naredne dane najavljuju visoke temperature, građani koji za ogrev koriste ugalj i drva, uveliko se pripremaju za grejnu sezonu, pre svega zbog činjenice da je cena tih energenata van sezone mnogo niža.

Međutim, koji god klasičan energent da je u pitanju, troškovi grejanja nisu ni malo jeftini.

Primera radi, ako imate stan u Novom Sadu od 60 kvadrata i grejete se na gas, prema trenutnoj ceni bez najavljenog poskupljenja, platićete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nešto više od 43 000 dinara za grejnu sezonu.

Ako koristite ugalj platićete najmanje 35 400, a ukoliko trošite drvo 36 000 hiljada dinara bez prevoza i usluge sečenja.

Daljinsko grejanje koje se u plaća 12 mesečnih rata, košta 62 000 dinara.

Iako se najveća potražnja očekuje na jesen, građani već počinju da kupuju ogrev dok cene nisu još porasle, a u Novom Sadu najviše se kupuju jeftinija drva i ugalj, naravno sa manjom kalorijskom vrednošću.

Direktor Direkcije za upravljanje Elektrovojvodine Pavel Zima kaže da će remont distributivne mreže biti završen do početka grejne sezone i da će sigurno izdržati udar velike potrošnje, međutim, on ističe da struja, iako se čini da je najjeftinija, nije izvor enrgije koji je namenjen grejanju i da nije jeftino koristit ga u te svrhe.

Svake godine cene energenata u Srbiji rastu, a plate ostaju iste ističe prof. dr Jovan Petrović iz Pokrajinskog centra za energetsku efikasnost i napominje da na kraju jedino ostaje štednja, tj. odricanje što, kako kaže, nije rešenje.

Petrović dodaje i to da je predlog Zakona o energetskoj efkasnosti nedavno povučen iz skupštinske procedure što, kako kaže, samo odlaže rešenje problema, a to svakako ide na teret građana koji nemaju novca da investiraju obnovljive izvore i uštedu energije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.