Priprema zimnice u Koceljevi

Izvor: RTS, 31.Avg.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priprema zimnice u Koceljevi

Za sve one koji ne stižu, ili ne znaju da prave zimnicu, brinu domaćice iz Koceljeve. Do tradicionalnog festivala koji se održava za manje od mesec dana, spremiće više od osamdeset hiljada tegli.
Od šporeta, varjače i velike šerpe, Slavica Mitrović se ne odvaja mesecima. Na tradiocionalan način bez konzervanasa, ove sezone spremiće više od 2.000  tegli zimnice, najviše ajvara od pečenih paprika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Priprema zimnice je krenula pre otprilike tri meseca, kada je krenulo prvo voće, prvo ide taj takozvani slatki program, što ga mi zovemo, sokovi, slatko, do sada, od maja meseca, smederevac se ne gasi. I onda kreće priprema ajvara, ajvar pripremamo sve od naše paprike", kaže Slavica Mitrović iz Koceljeve.
Za kupce domaćice iz Koceljevi ne brinu, jer većinu proizvoda prodaju na festivalu. Pripremanje zimnice, posao je za sve u kući.
"Pomažem Slavici u svemu, u ljuštenju paprike, pečenja, sipanja ajvara, sve  što treba", kaže Miodrag Mitrović iz Koceljeve.
Stalne kupce ima i Branka Nedeljković, koja pored posla u fabrici pirotehnike, stiže i da sprema zimnicu. Ovih dana, pravi džem i slatko od šljiva.
"Ja uradim od devetsto do hiljadu tegli. Moglo bi i više da se proda, međutim, ja ne stižem. Zarada mi normalno svaka znači, dobro dođe, ali  više je ljubav prema ovim teglicama i tradiciji", kaže Branka Nedeljković iz Koceljeve.
Većina voća i povrća koja se proizvede u Koceljevi, završi u teglama. Zimnica je dodaju nadležni, postala simbol ovog kraja.
"Od fabrike Voćar je sve to krenulo, čuvena proizvodnja zimnice je bila u  toj fabrici, ono se sad što je bilo u toj fabrici, pretvorilo u ta  domćinstva, o ukusu i kvalitetu ne treba da govorim, jer sve je to  tradicija uradila svoje, svi ti domćini, kao i ovo ovde, predstavljaju sa  ponosom našu opštinu", kaže Vladimir Matić, pomoćnik predsednika opštine Koceljeva.
Više od 40 domaćinstava u Koceljevi bavi se proizvodnjom zimnice. Većini je to jedini izvor prihoda, zato uskoro planiraju i da osnuju udruženje.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.