Prioritet ekonomska saradnja

Izvor: RTS, 21.Avg.2009, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet ekonomska saradnja

Predsednik Srbije Boris Tadić od sutra boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Kini, tokom koje se očekuje potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji dve zemlje. Najavljeni razgovori sa predsednikom Kine Hu Đintaom, premijerom Ven Điabaom i predsednikom parlamenta Vu Banguom.

U višednevnoj zvaničnoj poseti Kini, od sutra boravi predsednik Srbije Boris Tadić. Očekuje se potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

U delegaciji Srbije koja će do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 25. avgusta boraviti u Kini, biće i potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Tadić će, kako je najavljeno, sutra razgovarati sa predsednikom Kine Hu Đintaom, a u petak sa kineskim premijerom Ven Điabaom i predsednikom parlamenta Vu Banguom.

Predsednik Srbije će u Pekingu učestvovati i na investicionom forumu kojem će prisustvovati i predstavnici brojnih kineskih kompanija.

Očekuje se potpisivanje sporazuma o saradnji u infrastrukturnim projektima vlada Srbije i Kine, a u sporazumu će, kako je najavljeno, biti definisana i izgradnja mosta Zemun-Borča.

Vlada Srbije se uoči posete državne delegacije Kine saglasila sa zaključivanjem međudržavnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u infrastrukturnim projektima.

Predsednik Srbije će u Šangaju, zajedno sa predstavnicima istaknutih kineskih kompanija, učestvovati i na biznis forumu.

Uoči posete Kini, Tadić je u intervjuu za kinesku državnu agenciju Sinhua istakao važnost kineske ekonomije, kao i zainteresovanost Srbije za napredak ekonomske saradnje sa Pekingom.

"Potpisaćemo sporazum o ekonomskoj saradnji, koji svakako proističe iz dobre političke povezanosti naše dve zemlje. Srbija i Kina su tradicionalni prijatelji. Takođe, razgovaraće se i novim mogućim oblastima saradnje", rekao je Tadić.

Reč je o prvoj zvaničnoj Tadićevoj poseti Kini od raspada državne zajednice sa Crnom Gorom 2006. godine.

Tadić je boravio u Kini 2005. godine, a prošle godine je prisustvovao otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu.

Tadić je uoči posete izjavio da Srbija želi produbljivanje ekonomskih odnosa sa Kinom i da će odnosi sa tom zemljom za Srbiju ostati važni i nakon ulaska u Evropsku uniju.

"Kada Srbija uđe u EU, Kina će imati još jednog bliskog prijatelja u panevropskom bloku", rekao je predsednik Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.