Prinudna sterilizacija i masovna pritvaranja potvrđeni; Peking sve negira

Izvor: B92, 10.Mar.2021, 20:23

"Prinudna sterilizacija i masovna pritvaranja potvrđeni"; Peking sve negira

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan rekao danas da su "prinudne sterilizacije" i "masovna pritvaranja" Ujgura u kineskim kampovima potvrđeni.

Ove optužbe Peking negira.

"Prinudne sterilizacije, seksualna zlostavljanja u kampovima, nestanci, masovna pritvaranja, prinudni rad, uništavanje kulturne baštine, počevši od mesta za molitvu, nadzor populacije, sve je to potvrđeno", rekao je Le Drijan u francuskom Senatu.

Prema studijama američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i australijskih instituta, najmanje milion Ujgura, većinski muslimanske manjine koja govori turski, internirano je u "kampovima" u severozapadnoj kineskoj oblasti Sinkjangu.

Kineske vlasti potvrđuju da su izgradile "centre za profesionalnu obuku" da pomognu stanovništvu da se udalji od ekstremizma u tom regionu, koji je pod većim nadzorom posle islamističkih napada.

Francuski šef diplomatije je još jednom zatražio da nepristrasna, nezavisna i transparentna misija međunarodnih stručnjaka ode u Sinkjang što je pre moguće pod pokroviteljstvom visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašle.

On je takođe pozvao francuske firme da pridaju najveću pažnju kršenjima osnovnih prava Ujgura u kineskim fabrikama koje ih zapošljavaju.

Ministar je 24. februara ukazao na "institucionalizovan sistem represije" Kine prema Ujgurima u izjavama u Savetu UN za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.