Izvor: Nezavisne Novine, 09.Dec.2015, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primitivci u foteljama

Bratislav Gašić, ministar, otac, funkcioner, tipični je predstavnik ovdašnjeg političkog establišmenta. Bahatog, neostvarenog, polupismenog, često na granici dobrog ukusa u vladanju i ponašanju.

Bratislava Gašića, ruku na srce, u Srbiji (odakle potiče), ali i u BiH, kao i u cijelom okruženju, ima na pasja preskakala. Oni utjelovljuju novu generaciju političara odraslih u posttranzicijskim društvima i državama u kojima je sistem svih vrijednost ne samo poremećen - nego potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izopačen, okrenut naglavačke!

Izjavom "kako voli novinarke koje lako kleknu", pri čemu je, bez ikakve dvojbe i ustezanja, aludirao (i na) seksualno općenje sa ženama koje se bave novinarskim pozivom, Gašić je navukao gnjev bijesne javnosti u Srbiji.

Premijer Aleksandar Vučić je promptno reagirao i Gašića, "inače svog prijatelja", smaknuo iz ministarske fotelje. I time je, ma šta ko o njemu mislio, ponovo pokazao odgovornost i državničku zrelost.

Odmah nam se želudac naopačke okrene kada se, ovim komentarom i mislima, vratimo u bh. zbilju. Na prostor bh. političke scene kojim su ovladali primitivni vokabular, sočne psovke, vulgarne uvrede, čitav spektar različitih seksističkih, šovinističkih i nacionalističkih komentara.

Ovdje, u našim životnim sredinama, posljednjih godina je odrasla garnitura posebnih ljudi; ne baš previše urbanih, školovanih i pismenih, ali zato nadasve partijski odanih, onih koji se ponose, kako to sami tvrde, svojim seljačkim porijekom i navikama proisteklim iz takvih sredina.

I najprije mi koji se bavimo ovim poslom znamo s kakvim ljudima imamo posla. Zbog toga smo, valjda, i oguglali i postali ravnodušni prema silnim uvredama koje smo posljednjih godina mogli čuti iz usta naših političara.

Možda i zbog toga što nikada niko nije odgovarao, što nikada niko nije pozvan na odgovornost, stranačku, disciplinsku, institucionalnu, bilo kakvu, niti je iko ikada snosio posljedice za težinu izgovorenih riječi.

I nije samo Dragan Mektić političar koji je brutalno izvrijeđao novinar(k)e. Činili su to prije njega i mnogi drugi, s više ili manje ostrašćenosti.

Stoga, prost i jednostavan zaključak: Nećemo moći urediti društvo po svojoj mjeri, nećemo se nikada izboriti s kriminalom i korupcijom, sve dok se ne riješimo institucionalnih primitivaca koji i dalje, takvi kakvi jesu, odlučuju o našim životima...

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.