Primirje? Sastali su se

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 14:06

Primirje? Sastali su se

Palestinske frakcije sastale su se danas u Egiptu da bi razgovarale o naporima za pomirenje, usred porasta nasilja između Izraela i palestinskih militanata.

Sastankom u Egiptu predsedava palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je i inicirao održavanje skupa, prenosi AP.

Sastanku prisustvuju i drugi palestinski lideri, uključujući i Ismaila Hanija, lidera Hamasa, grupe koja vlada pojasom Gaze.

Grupe Fatah i ​​Hamas su rivali otkako je Hamas nasilno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razbio snage lojalne Abasu u Gazi 2007. godine, zauzevši enklavu.

S obzirom na to da su ponovljeni pokušaji pomirenja propali, očekivanja od jednodnevnog sastanka su mala, ocenjuje AP.

Zijad al-Nakala, vođa grupe Palestinski Islamski džihad izjavioo je da je ta grupa bojkotovala skup u znak protesta zbog pritvaranja njenih članova od strane palestinskih vlasti.

Egipat je godinama delovao kao posrednik u pokušaju da se okonča sukob između palestinskih frakcija.

Prema zvaničnoj palestinskoj novinskoj agenciji Vafa, na skupu u egipatskom gradu El-Alamejnu na Sredozemnom moru razgovaraće se o "načinima za obnavljanje nacionalnog jedinstva i okončanje podele".

Sastanak se održava usred sve većeg nasilja na Zapadnoj obali, gde se nalaze palestinski predsednik Mahmud Abas i njegova grupa Fatah i ​​imaju ograničenu samoupravu.

Izrael izvodi gotovo svakodnevne racije u palestinskim područjima na Zapadnoj obali u, kako navodi, pokušaju da suzbije militante.

Ti napadi su doveli do nekih od najvećih sukoba na Zapadnoj obali u gotovo dve decenije, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Palestinske frakcije se sastale u Egiptu u nastojanju da se pomire

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2023

Palestinske organizacije sastale su se danas u Egiptu da diskutuju o pomirenju u vreme pojačanog nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali između Izraela i palestinskih ekstremista.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.