Primetno manji broj pristalica Žutih prsluka na ulicama Francuske

Izvor: B92, 01.Jun.2019, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primetno manji broj pristalica "Žutih prsluka" na ulicama Francuske

Pariz -- U vidljivo manjem broju nego pre, nekoliko hiljada pristalica pokreta "Žutih prsluka" demonstriralo je danas mirno u Francuskoj 29. subote od početka protesta.

Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, koje "Žuti prsluci" uvek osporavaju, 9.500 demonstranata je izašlo na ulice u celoj Francuskoj, od čega 1.500 u Parizu, što je najmanji broj od početka protesta sredinom novembra prošle godine.

Posle više meseci demonstracija širom Francuske, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su okupljale različit broj ljudi - od više desetina hiljada, do preko 200.000 na vrhuncu, poslednjih nedelja je vidljiv zamor, navodi agencija Frans pres. Na protestu 18. maja bilo je oko 15.500 Žutih prsluka širom Francuske i 12.500 prošle subote, 25. maja.

Nasilje i neredi su obeležili proteste, što je naškodilo pokretu koji se bori za ekonomsku i socijalnu pravdu.

Učesnici su negirali izveštaje medija da je pokret "mrtav", navodeći da su "superotporni", i da će možda biti mali pad mobilizacije tokom leta, ali da očekuju da ponovo krenu snažno od - septembra.

U Tuluzu, na jugozapadu, jednom od uporišta pokreta, danas je izašlo svega nekoliko stotina ljudi. U Bordou na jugozapadu izašlo je 450 demonstranata, prema navodima policije.

Demonstranti listom osuđuju policijsku represiju, a danas je na ulicama Pariza bilo skandiranja protiv policije.

Tužilac Pariza je ove nedelje naglasio da će se suditi policajcima za nasilje tokom demonstracija na koje su se žalili demonstranti.

Od početka protesta povređeno je 2.448 demonstranata, po navodima Ministarstvu unutrašnjih poslova od 13. maja. Na strani snaga reda Ministarstvo je zabeležilo 1.797 povređenih, uglavnom policajaca i žandarma.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.