Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primer za druge

Dogovor vlasnika kompanije "Grah automative" i predsednika opštine postignut za svega četiri sata KRAGUJEVAC – U bleštavoj hali, čistoj kao apoteka, jasno se vide oznake svetskih automobilskih giganata – BMV, Mercedes, Audi, Folksvagen. Pored svake kompjuterizovane mašine stoji jedan radnik, u kao sneg beloj uniformi, dok je na sjajnom podu precizno obeležen prostor za njihovo kretanje.

Sve je kao u nekoj modernoj zapadnoevropskoj fabrici, samo što se ova ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nalazi ni u okolini Rima, niti u blizini Pariza ili Londona, već u "predgrađu" Kragujevca, u Batočini, jednoj od najmanjih šumadijskih opština. Slovenačko preduzeće "Grah automative" izabralo je baš to mesto za svoj novi pogon. Batočina ima svojih prednosti, taj gradić je smešten tik uz auto-put Beograd – Niš, evropsku saobraćajnu magistralu "Koridor X", a stanovnici su nekad bili zaposleni u raznim fabrikama kragujevačke "Zastave" i znaju da rade. Međutim, Slovenci su odluku da investiraju baš tu doneli iz drugih razloga.

Čaša obične vode

Robert Grah, vlasnik firme za proizvodnju elektronskih setova i plastičnih autodelova iz Slovenske Konjice, kaže da je, pre dolaska u Batočinu, obišao "26 srpskih gradova i mesta", ali da se sa predstavnicima lokalnih samouprava "nikako nije mogao dogovoriti". Mnogo je na to, veli on, uticala politika.

– Ni sa jednim predsednikom opštine nisam mogao da se dogovorim zato što je on uvek morao nekog da pita, sa nekim da se konsultuje, a svi oni su članovi različitih partija. Ako ubedi jednog, drugi se ne slaže, jer traži ustupak za sebe ili svoju stranku. U Batočini je, međutim, na vlasti samo jedna partija, pa problema te vrste nije bilo – veli Grah.

Bilo je, kaže on, toga i u Sloveniji, ali početkom devedesetih, kada se formirala država. Sada je politika, naglašava Grah, gotovo potpuno "proterana" iz sfere ekonomije. Slovenac posebno naglašava ulogu predsednika batočinske opštine Radiše Miloševića, koji mu je, kako kaže, uvek "bio pri ruci".

– Sa drugim predsednicima nikako nisam mogao da se sporazumem oko konkretnog ugovora. U Kragujevcu su mi, na primer, tražili bankarske, hipotekarne i lične garancije. Došao sam da investiram u taj grad, a oni traže da im posao garantujem svojom kućom. Tako se u Evropi ne radi. Tamo je reč važnija od svakog papira, a Milošević je svoju održao – kaže Grah.

Prema Miloševićevim rečima, dogovor sa Grahom je postignut za svega četiri sata, a ugovor je potpisan posle svega nedelju dana od prvog susreta.

– Kad je ušao u moju kancelariju, Grahu nisam ponudio ni slatko, ni kafu, ni rakiju, već samo čašu obične vode. I odmah smo počeli da radimo. I mojim i njegovim saradnicama sam rekao da napuste kancelariju, spojio pravnika sa pravnikom, geometra sa geometrom, ekonomistu sa ekonomistom, i sve je bilo gotovo do jedan. A, on je došao kod mene oko devet sati ujutru. Nakon nedelju dana i ugovor je bio spreman – veli predsednik batočinske opštine.

"Investirajte – sve je besplatno"

Milošević naglašava da pred investitora nisu postavljane nikakve administrativne i birokratske prepreke, te da su mu ponuđene sve moguće beneficije.

– Da me zakon nije ograničavao, zemljište bi sada bilo Grahovo vlasništvo. Najviše što sam mogao da učinim bilo je da mu dam pod zakup na 99 godina. Međutim, pola je ustupljeno bez ikakve nadoknade, a besplatan je bio i priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Zapravo, sve dažbine koje su pod ingerencijom lokalne samouprave mi nismo naplatili – tvrdi predsednik Batočine.

Na tribini pod nazivom "Dve godine demokratske vlasti u Batočini", predsednik Milošević je naglasio da će iste pogodnosti biti ponuđene i drugim investitorima.

– Od sada, pa nadalje, naš slogan će biti: "Investirajte – sve je besplatno".

Prema Miloševićevim rečima, cilj je da u gradiću sa oko 13.000 stanovnika ne bude nezaposlenih. Sada ih, kako kaže, ima oko 1.800, pa je broj od 250 ljudi, koliko bi u pogonu "Grah automative" trebalo da se zaposli do kraja naredne godine, prilično značajan pomak u rešavanju najvećeg batočinskog problema.

Predsednik opštine naglašava da je jedini uslov koji se postavlja pred buduće investitore taj da za svaki ar zemljišta dobijenog bez nadoknade otvore po jedno novo radno mesto.

Batočinski pogon "Grah automative" ima oko 1.800 kvadrata, u njemu već radi sto ljudi, a do kraja naredne godine, prema planu, posao bi trebalo da dobije još oko 150 radnika. Najveći broj, 80 odsto, biće Batočinci.

Inače, ovo je prvi pogon "Grah automative" u Srbiji. U Sloveniji ima pet fabrika, u Sarajevu jednu, a svoju celokupnu proizvodnju izvozi u zemlje Evropske unije. Njeni kupci su najveći svetski proizvođači automobila.

Brane Kartalović

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.