Primer dobre prakse u gajenju borovnice u selu Kloka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 19:07

Primer dobre prakse u gajenju borovnice u selu Kloka

Stručnjaci procenjuju da će u narednih devet godina tržištu Evrope biti potrebno dodatnih 500 hiljada tona borovnice, to znači da Srbija ima potencijal da u budućnosti podigne 20 hiljada hektara pod ovom, kako je mnogi nazivaju magičnom voćnom vrstom.

Primer dobre prakse u gajenju borovnice, naša reporterska ekipa zabeležila je u selu Kloka kod Topole i saznala kako jedan poslovni san može postati stvarnost.

Maurizio Vala je još pre 12 godina italijansku adresu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prebivališta zamenio onom u Srbiji. Ovaj poslovni kreativac je po obrazovanju doktor nuklearne fizike, koji odlično ume da svoj poslovni san pretoči u biznis plan i to onaj perspektivan i nepogrešivo ostvariv.

Uvidevši da potražnja za kvalitetnom borovnicom u Evropi ima tendenciju rasta, odlučio je da uplovi u proizvodnju te, kako i sam ističe, čarobne voćne vrste i napravio značajan manevar na agrarnoj mapi Srbije

"Imali smo ogromnu sreću da je već u prvoj berbi kvalitet naših borovnica bio izuzetan. Ove godine ostvarili smo izvoz u Nemačku i Englesku. Ino-partneri su nas posetili kako bi se i sami uverili u nivo profesionalizma koji je ovde prisutan", kaže Maurizio Vala.

Profesor doktor Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ističe da je u ovaj zasad implementirana poslednja reč tehnologije u gajenju borovnice, koja je inače, po kriterijumu tržišne perspektivnosti na pijedestalu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.