Primeniti prelazni sporazum sa Srbijom

Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primeniti prelazni sporazum sa Srbijom

Savet ministara EU treba što pre da se izjasni o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, ocenio u Strazburu Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta. Srbija se poziva da "iskaže konstruktivan stav" prema učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta ocenio je u Strazburu da Savet ministara Evropske unije treba što pre da se izjasni o primeni prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

U nacrtu rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o "Strategiji proširivanja EU", koju je razmatrao Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, a o kojoj će u sredu na plenarnoj sednici glasati poslanici, "sa zadovoljstvom se ističe napredak Srbije, posebno u jednostranoj primeni prelaznog sporazuma".

Takođe se ističe da "ta jednostrana primena, u uslovima finansijske krize, dobro pokazuje predanost te zemlje u napretku na putu u uključivanje u Evropsku uniju" i zbog toga je od Saveta ministara zatraženo da se neodložno izjasni o ratifikaciji prelaznog sporazuma.

U ovom dokumentu, koji je sačinio predsednik Spoljnopolitičkog odbora Gabrijele Albertini, pored ostalog, izražava se zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o policijskoj saradnji vlasti u Beogradu i misije Euleks na Kosovu.

Osnažiti saradnju sa Euleksom na severu Kosova 

Srbija se poziva da osnaži saradnju sa Euleksom, posebno na severu Kosova, kao i da "iskaže konstruktivan stav prema učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji".

Evropskoj komisiji upućen je zahtev da što pre pokrene dijalog o liberalizaciji viznog režima EU i za Kosovo.

U predlogu rezolucije je "izražena i nada da će pre kraja godine biti okončan proces decentralizacije kako bi se zadovoljili zahtevi iz Ahtisarijevog plana".

Zaključeno je i da puno operativno delovanje Euleksa treba da omogući delovanje pravne države, javnog reda i bezbednosti na celom Kosovu.

Održati BiH na putu evrointegracije

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta "izražava nezadovoljstvo zbog ograničenog napretka u Bosni i Hercegovini, kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU".

Poslanici tog tela "sa zabrinutošću konstatuju da je sve veća nestabilnost u političkom okruženju i odsustvo zajedničke vizije dva entiteta".

Uz "osudu zapaljivih poruka koji dovode u pitanje napredak u procesu međuetničkog pomirenja i delovanje ustrojstva države", evropski poslanici traže da Savet ministara EU zajedno sa međunarodnom zajednicom uloži napor da se održi dijalog i BiH održi na putu evropske integracije.

U dokumentu evropskih poslanika se "priznaje napredak Albanije i Crne Gore" i poziva Evropska komisija da što pre da mišljenje o kandidaturi Podgorice za članstvo u EU.

Takođe se podvlači da, puna saradnja sa Haškim sudom predstavlja suštinski uslov za napredak zemalja regiona ka članstvu u Uniji, uz poziv državama Zapadnog Balkana da reše međusobne sporove, kako ti sukobi ne bi bili prepreke za uključivanje u EU.

Strategiju proširivanja EU je sačinila Evropska komisija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.