Primena plastične hirurgije kod dece

Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primena plastične hirurgije kod dece

Uloga plastične i rekonstruktivne hirurgije kod dece je višestruka i u mnogim aspektima se razlikuje od primene kod odraslih, s obzirom na specifičnost dečijeg organizma koji je još uvek u fazi rasta i razvoja.

- Jedna od specifičnosti ove hirurgije je da nije ograničena ni na jedan određeni deo tela, organa ili organskog sistema, već pokriva rad na celom telu i licu (ne računajući unutrašnje organe), baratujući pri tom sa različitim tkivima - kožom, mišićima, mašću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hrskavicom, kostima, nervnim tkivom i dr. - objašnjava dr Vlada Ribnikar, plastični hirurg poliklinike Beograd.

Sveukupan broj i vrste kongenitalnih anomalija je nemoguće nabrojati pa će u ovom tekstu biti navedene samo one nejšeće i koje se sa uspehom mogu korigovati tehnikama plastično-rekonstruktivne hirurgije.

Zečja usna

Jedna od najčešćih je takozvana zečja usna (rascep primarnog i/ili sekundarnog nepca), koja se operiše već u vrlo ranom uzrastu, počev od šestog meseca života. Nešto ređe, ali takođe prisutne, jesu kongenitalne anomalije usne školjke (anotia, microtia, cryptotia), kapaka (epicantus), vrata (pterygium colli).

Česte su i različite anomalije šake, kao što su: spojeni prsti (sindaktilije) ili prekomerni prsti (polidaktilije), kongenitalne kontrakture šake i angularne strikture.

Anomalije polnih organa (hypospadie, epispadie, aplazija vagine i dr.) predstavljaju poseban i složen segment koji je u domenu i urologije i plastične hirurgije.

Operacija koja se najčešće izvodi čak i kod veoma male dece je korekcija ušiju (otopostaza, „klempave uši"). Operacija se vrši najčešće u uzrastu od 10-14 godina, mada može i ranije, ukoliko se pokaže da dete ima ozbiljne komplekse, osećaj nesigurnosti i probleme sa vršnjacima i ukoliko to i školski psiholog potvrdi.

U izuzetnim slučajevima operacija se može uraditi i ranije, i pre polaska u školu.

Ostale korekcije

Što se tiče drugih estetskih korekcija, kao što su uvećanje grudi, liposukcija, podebljanje usana ili korekcija nosa, najčešće se čeka da osoba postane punoletna, ali i tu može biti izuzetaka. Pre svega, bitna je procena da je rast i razvoj završen i definitivan, da je osoba dovoljno zrela za svoje godine i svesna svih posledica koje ovakve operacije mogu nositi; postojanje kompleksa i bitnog nezadovoljstva izgledom, takođe su faktori koji mogu biti razlog da se operacije ranije izvede. U svim ovim slučajevima, važna je pažljiva procena od strane doktora i, naravno, neophodan je pristanak roditelja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.