Primedbe na nacrt zakona o Starom sajmištu, čeka se jesen

Izvor: N1 televizija, 20.Jul.2018, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primedbe na nacrt zakona o Starom sajmištu, čeka se jesen

Da li će Srbija konačno dobiti Memorijalni centar Staro sajmište? Članovi prestoničke Komisije za izgradnju memorijalnog kompleksa, koja zaseda već 8 godina, kažu da je Ministarstvo za boračka i socijalna pitanja napisalo nacrt zakona o kompleksu.

Taj akt bi mogao da se nađe u skupštini najesen, ukoliko Vlada usvoji primedbe koje na predlog zakona ima gradska komisija.

Na mestu gde je ubijeno oko 6.500 Jevrejki, Romkinja i njihove dece - sala za fizičku aktivnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Prostor gde je ubijeno ili od gladi umrlo oko 10 hiljada mahom Srba antifašista - oaza je za ručavanje. A 70 godina od Drugog svetskog rata bilo je 70 sastanaka prestoničke komisije čiji je zadatak da od nekadašnjeg logora napravi centar uspomena. Ipak, to nije bilo dovoljno da, kao svuda u svetu i na tom mestu osvane i Memorijalni muzej.

"U njegovoj realizaciji morali bi da učestvuju i predsednik države i predsednica vlade, a mi smo tu na nekom nivou sastajemo se bez nekih velikih i ozbiljnih ovlašćenja. Dakle, čitav niz razloga postoji za to, a mislim da je za tili čas moguće sve to rešiti sa snažnom političkom voljom odozgo", kaže Veran Matić, član Komisije za Staro sajmište.

Ministarstvo za boračka i socijalna pitanja obelodanilo je nacrt zakona o Memorijalnom centru Staro sajmište. Na taj akt Komisija grada Beograda ima zamerke. Traži 7 izmena. Da dokument između ostalog bude:

"Mislim da nema razloga da u jesen Zakon o budućem memorijalu na Starom sajmištu ne bude u skupštini", kaže episkop Jovan Ćulibrk, predsednik Komisije za Staro sajmište.

I to nije kraj. Usvajanje Zakona tek je početak procesa koji podrazumeva eksproprijaciju zemljišta, projektovanje centra, a potom i izgradnju. Sve to može potrajati godinama.

"Evo uzmimo iskustvo Jad Vašema, znači Jad Vašem je najznačajnija svetska organizacija u ovom pogledu, on je osnovan 1953. godine, on se još uvek gradi i dograđuje. Znači, to je posao bez kraja", navodi episkop Jovan Ćulibrk.

"Zaista je najplastičnije moguće to rešiti kopiranjem specijalnog zakona koji je omogućio u godinu dana, preko 100 hektara "Beograda na vodi", da bude rešeno. Dakle, isto je to moguće primeniti i na drugu obalu, dakle, za Staro sajmište memorijal, ja ne verujem da je za to potrebno više od šest meseci. To nije toliko objekata i toliko prostora", dodaje Veran Matić.

Iako najmasovniji, ovo nije bio jedini logor u prestonici Srbije. Mesto smrti za Jevreje i Rome bile su Topovske šupe kod Autokomande. Na tom mestu u planu je gradnja šoping centra.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacrt zakona o Starom Sajmištu neprihvatljiv za komisiju

Izvor: B92, 20.Jul.2018

Komisija za utvrđivanje koncepcije programa Memorijalnog kompleksa Staro sajmište postigla je konsenzus da Nacrt Zakona koji je predložilo Ministarstvo za rad uz korekcije Sekretarijata za zakonodavstvo nije prihvatljiv...Kako objašnjava Veran Matić, član komisije i predsednik Upravnog odbora Fonda...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.