Primakov i Moratinos savetnici Vuku Jeremiću

Izvor: Blic, 30.Avg.2012, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primakov i Moratinos savetnici Vuku Jeremiću

Savetnik predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN Vuka Jeremića biće Jevgenij Primakov, bivši ruski premijer, saznaje “Blic”. Osim njega, savetničko mesto prihvatio je i nekadašnji ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos. Oni će narednih godinu dana taj posao raditi bez finansijske naknade.

Posle odluke Vlade Srbije da smanji troškove predsedavanja GS UN, formiranje Jeremićevog tima dosta je otežano. Međutim, najveći broj saradnika već je poznat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a većina njih biće u Njujorku 18. septembra, kada će Jeremić preuzeti predsedavanje.

- Jeremić i Primakov su postigli dogovor. Bivši ruski premijer i ministar spoljnih poslova, kao i svi ostali savetnici, prihvatili su da rade bez novčane naknade. Neki su istakli da je to za njih čast - navodi dobro upućeni izvor “Blica”.

Jeremićeva plata 8.066 dolara

Jeremić će kao predsedavajući GS UN mesečno zarađivati 8.066 dolara, saznaje “Blic”.

- Do te cifre se došlo tako što je uzeta u obzir plata ambasadora Srbije u SAD, koji zarađuje oko 6.300 dolara, pa se na tu sumu dodalo 20 odsto - objašnjava naš izvor.

Osim Primakova i Moratinosa, savetnici predsedavajućeg GS UN biće i Mišelin Kalmi Rej, bivša predsednica i ministarska spoljnih poslova Švajcarske, Indonežanin Hasan Vijaruda i Čileanac Migel Insulza, aktuelni generalni sekretar Organizacije američkih država.

- Razmišlja se o daljem proširenju savetničkog tima, a Jeremić pregovara sa veoma uticajnim ljudima iz SAD, Kine i jedne afričke zemlje, ali zasad ne želi da otkriva imena - kaže naš izvor. Pored ove petorke i savetnika iz Srbije, uz predsedavajućeg će biti i veliki tim mladih diplomata koji su već radili pri UN. Svi oni biće na platnom spisku svojih vlada.

Jeremić 18. septembra preuzima predsedavanje, a dan kasnije počinje da vodi GS. Odmah po dolasku novi predsedavajući će imati sastanak s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, a potom će se njih dvojica sretati jednom mesečno.

Od 24. do 29. septembra traje glavna debata GS UN i u tom periodu u Njujorku će biti predsednici ili premijeri svih članica UN.

- Od 1946. godine debatu tradicionalno otvara predsednik Brazila, koji potom daje reč domaćinu, u ovom slučaju Baraku Obami. Radi se na tome da se obezbedi da u prvih pet govornika bude i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Kako sada stvari stoje, 99 odsto je izvesno da će naša diplomatija u tome uspeti - ističe naš izvor. 

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.