Primaju socijalnu pomoć, a doniraju stranke

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2015, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primaju socijalnu pomoć, a doniraju stranke

Primaoci socijalne pomoći, tačnije njih 23, nalaze se na spisku donatora političkih stranaka.

Agencija za borbu protiv korupcije tvrdila je da su "najsiromašniji" građani pomagali strankama tokom prošle godine kada su održani izbori. Utvrđeno je da je ovih 23 ljudi dalo 1,5 miliona dinara naprednjacima, socijalistima i URS-u.

Podaci o tim licima dobijeni su na osnovu ukrštanja sa bazom podataka Ministarstva rada, te da greška nije moguća, navode iz Agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za borbu protiv korupcije. Međutim, nije isključena mogućnost da se u ovom slučaju radi o prikrivanju izvora finansiranja, što treba da utvrdi nadležno tužilaštvo. Resorno Ministarstvo preko lokalnih centara za socijalni rad treba da preispita da li te osobe koje primaju socijalnu pomoć zaista finansiraju stranke.

Posebno je zanimljiv primer čoveka koji je tokom 2014. primio 94.694 dinara, a na račun socijalista uplatio 650.000 dinara.  Među darodavcima naprednjaka nalaze se oni koji su primili 8.000 dinara socijalne pomoći, a uplatili su čak 40.000 dinara. URS, koji su kao stranka nestali posle izbora 2014, dobili su 80.000 dinara od osobe kojoj je na račun uplaćena socijala u iznosu od 51.053 dinara.

U agenciji za borbu protiv korupcije kažu da su još 4. maja 2015. uputili dopis Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da preispitaju opravdanost dodele sredstava licima koja su u toku 2014. koristili socijalnu pomoć, a koja su istovremeno dala prilog strankama za kampanju za izbore. U Agenciji dodaju da su upozoravali  na istu pojavu i 2012. godine. Tada se među pomagačima SNS našlo 33 "najsiromašnijih", dok je na listi LSV-a bilo osmoro takvih. DS je imao troje ovih "socijalaca", SPS dvoje, a DSS i Narodna partija po jednog.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.