Prilika za mlade u Srbiji i Bosni i Hercegovini da razviju digitalne veštine

Izvor: Megafon.co, 14.Jul.2020, 15:48

Prilika za mlade u Srbiji i Bosni i Hercegovini da razviju digitalne veštine

Nova Iskra pokreće program pod nazivom Youth Media Hub, sa idejom razvoja medijske i digitalne pismenosti mladih. Svi zainteresovani, koji imaju između 16 i 22 godine, a iz Srbije su ili Bosne i Hercegovine, mogu da se priključe programu najkasnije do 19. jula slanjem prijave.
Početak obuke očekuje se 21. jula, a trajaće ukupno tri nedelje, sa dva termina nedeljno. Učešće u programu je besplatno.
Foto – Nova Iskra

“Razvoj medijske pismenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << predstavlja jedan od glavnih alata za jačanje medijskog i društvenog pluralizma i kvaliteta medijskog sadržaja. Samim tim je jedan od ključnih temelja za demokratizaciju i razvoj građanskog društva i društvene kohezije. To je posebno važno u kontekstu regiona Zapadnog Balkana, gde u medijsko-političkoj svakodnevici dominira šarenoliki i često neuhvatljivi medijski pejzaž. Primat previše često uzimaju tabloidno novinarstvo, proizvodnja lažnih vesti, kao i govor mržnje ili diskriminacija putem društvenih mreža”, kažu iz Nove Iskre.
Edukacija mladih Ideja projekta Youth Media Haba je da mlade praktično opremi da se suprotstave takvim izazovima. Na taj način bi se podstakli neophodni i pozitivni procesi prepoznavanja i izgradnje zajedničkog kulturnog prostora koji Srbija i Bosna i Hercegovina svakako dele. Ostvarilo bi se i podizanje nivoa društvene kohezije i međukulturalnog dijaloga. Ideja je i direktna saradnja između društvenih aktera zemalja u regionu.
Foto – Nova Iskra

“Imajući u vidu potrebe takozvane generacije Z, koju karakterišu rano usvajanje digitalnih tehnologija i načina komunikacije, projekat se realizuje kroz specifičnan oblik neformalnog obrazovanja. Cilj je unapređenje medijske i informacione pismenosti. Ideja je da mladi učesnici i učesnice programa kroz različita predavanja, koja će predstavljati svojevrsnu vrstu obuke, steknu potrebna znanja i veštine iz oblasti kao što su timska kultura i timski rad… Prezentacione veštine i javni nastup, javno zagovaranje, čitanje slike, kritičko i kreativno mišljenje, tehnike medijske produkcije i druge”, dodaju oni.
Sticanje praktičnih znanja U okviru programa, 45 mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine imaće priliku da učestvuje u predavanjima, a kasnije i u onlajn omladinskom kampu. Na taj način moći će da steknu praktična znanja važna za profesionalni razvoj i društvene i interkulturalne veštine.
Foto – Nova Iskra

Obuka iz medijske pismenosti je prvi modul projekta Youth Media Hub. Nakon tronedeljnog rada, deo učesnika i učesnica programa biće odabrani za učešće u jesenjem omladinskom kampu. U okviru ovog modula, polaznici će sticati konkretne veštine iz domena savremene medijske produkcije. U taj modul spadaju kreativno pisanje, istraživački rad i tehničke veštine. Mladi će na kraju imati i priliku da produkuju i promovišu sopstvene digitalne medijske formate zajedno sa vršnjacima iz obe zemlje. Oni će se zatim promovisati putem vebsajta projekta i društvenih mreža.
Učesnici i učesnice razvijaće neposredne kontakte ne samo među sobom, već i sa priznatim edukatorima, ekspertima i mentorima iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji će držati predavanja i radionice. Obuka iz medijske pismenosti, kao i omladinski kampovi, održavaće se paralelno u obe države, a učesnici će ih zajednički pohađati, kažu iz Haba Nova Iskra.
Youth Media Hub je partnerski projekat kreativnog Haba Nova Iskra iz Beograda i organizacije Intera iz Mostara. Projekat se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost. Sprovode ga UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.