Prikrivena erotika Zone Zamfirove

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2018, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prikrivena erotika "Zone Zamfirove"

Na Institutu za slavistiku Univerziteta Hamburg, u organizaciji profesora dr Roberta Hodela, nedavno je održano predavanje pod nazivom "Erotsko kriptogramsko pismo i patrijarhalni svet", a odnosi se na srpsku prozu druge polovine 19. veka.

Predavač je bila gošća dr Dragana Vukićević, redovni profesor Filološkog fakulteta, Katedre za srpsku književnost u Beogradu.

Najveći broj slušalaca činili su studenti slavistike, ali je bilo i drugih zainteresovanih među >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kojima bivša lektorka na Institutu za slavistiku dr Olga Elermaje-Životić, sadašnja lektorka Jelena Anđelković, predavač na institutu Sead Porobić i drugi.

Profesorka Vukićević se publici obratila izražavajući svoju radost što je konačno stigla i do Hamburga, ali je naglasila da je prvi put u Nemačkoj.

Predavanje je održano na srpskom jeziku ilustrovano sa 41 slajdom na kojima su isticani delovi predavanja prevedeni na engleski, ali je istovremeno profesor dr Hodel prevodio na nemački jezik.

Projektovano je i nekoliko slika, između ostalih i slike naivnih umetnika iz Kovačice kao ilustracije patrijarhalnog društva i života u zadrugama.

Na primerima iz romana "Zona Zamfirova", koji opisuje dešavanja iz 19. veka, predstavljeni su skriveni narativi i metaforički govor jer se u tom vremenu o erotskom ne govori otvoreno.

Posebna pažnja je posvećena retorskim rešenjima kojima su "neprikladne teme" prebacivane u prikladan govor.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.