Prijem kod ambasadora Francuske

Izvor: B92, 14.Jul.2013, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem kod ambasadora Francuske

Beograd -- Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio ocenio je u Beogradu da su odnosi Srbije i Francuske u poslednjih godinu dana znatno unapređeni.

Denio je ponovio da Francuska podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Fransoa-Gzavije Denio priredio je prijem povodom nacionalnog praznika 14. jula, Dana Republike, kojem je prisustvovalo više od 1.000 zvanica.

Prijemu u rezidenciji prisustvovali su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, potpredsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i drugi predstavnici vlade i parlamenta, kao i političkih partija, diplomatskog kora, verskih zajednica, privrede, kulture, medija i drugi.

Ambasador Denio je u izjavi novinarima pred početak prijema ocenio da su odnosi Srbije i Francuske u poslednjih godinu dana znatno unapređeni i ponovio da Francuska podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Denio je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja pristupnih pregovora između EU i Srbije i poručio da Francuska ima poverenja u Srbiju da će sprovesti svoje obaveze, ali i upozorio da će taj proces od Srbije zahtevati napor bez presedana.

"Radujem se što je Srbija nedavno prešla odlučujuću etapu svog puta ka EU - porodici kojoj prirodno pripada", rekao je Denio.

"Odluka o otvaranju pristupnih pregovora prvorazredni je događaj koji će od Srbije zahtevati napor bez presedana i predstavlja prelazak u jednu novu epohu, u smislu političkog života, uptavljanja ekonomijom, vladavine prava ili zaštite životne sredine", kazao je on.

Ambasador Denio je ocenio da su odnosi Srbije i Francuske od prošle godine doživeli "veoma pozitivan razvoj", a tome je, kako je istakao, znatno doprinela poseta Parizu premijera Srbije Ivice Dačića i potpredsednice vlade Suzane Grubješić.

"Ti susreti su omogućili da strateško partnerstvo Srbije i Francuske dobije na dinamici. Francuske vlasti su imale priliku da sagledaju odlučnost vlade Srbije da ide napred na evropskom putu", rekao je Denio.

Posete srpskih zvaničnika su, naglasio je on, u velikoj meri zaslužne za odluku EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka jačanja bilateralnih ekonomskih odnosa, podsetivši da je razmena u prvih pet meseci ove godine povećana za 15 odsto u poređenju sa istim periodom 2012, dok je srpski izvoz u Francusku u istom periodu povećan za 27 odsto.

On je rekao da će francuske investicije u Srbiji, uprkos krizi, biti nastavljene i naveo da francuska preduzeća u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 10.000 ljudi.

Denio je pozdravio odluku vlade Srbije da učestvuje u evropskoj operaciji u Maliju.

"Ova odluka pokazuje dve važne stvari - da Srbija ima volju da pomogne EU u oblasti koja je važna za bezbednost svih članica Unije, kao i to da je Srbija za to sposobna. To je veoma dobra poruka", zaključio je ambasador Francuske.

Denio je ranije danas položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj, na Kalemegdanu.

Francuska proslavlja Dan Republike u znak sećanja na 14. jul 1789. godine, kada su gnevni Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju, što se smatra simboličnim početkom Francuske revolucije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odnosi Srbije i Francuske znatno unapređeni

Izvor: Akter, 14.Jul.2013

Ambasador Denio ocenio da su odnosi Srbije i Francuske u poslednjih godinu dana znatno unapređeni

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.