Prijavljena epidemija malih boginja u Novom Sadu

Izvor: B92, 04.Jan.2018, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijavljena epidemija malih boginja u Novom Sadu

Novi Sad -- Još jedna, šesta osoba, obolela je od malih boginja u Novom Sadu, laboratorijski je potvrđeno u Torlaku, a javljaju epidemiolozi Instituta “Batut".

Portal 021.rs ističe da je nakon toga Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio epidemiju morbila u Novom Sadu sa šest obolelih osoba.

Prijava je danas dostavljena Institutu za javno zdravlje Srbije.

“Uzrast obolelih kreće su rasponu od 9 meseci do 43 godine. Dve obolele osobe su nevakcinisane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ostali pacijenti su nepoznatog vakcinalnog statusa protiv morbila”, navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

U toj zdravstvenoj instituciji kažu da je laboratorijska potvrda oboljenja za sve pacijente dobijena u beogradskom Institutu Torlak, te da su od ukupnog broja obolelih dva povezana sa epidemijom u drugim delovima zemlje.

Nadležni iz te ustanove upozoravaju da su mogući novi slučajevi oboljevanja, uzimajući u obzir epidemiološke karakteristike morbila i prisustvo vulnerabilne populacije, navodi 021.rs

Oni podsećaju da se od novembra 2017. godine na teritoriji Doma zdravlja Novi Sad sprovodi dopunska imunizacija MMR vakcinom svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih obveznika.

Na teritoriji Srbije od početka oktobra prošle godine registovano je 747 slučajeva malih boginja sa dva smrtna slučaja. Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 30 godina, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.