Izvor: B92, 05.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijavljen miting opozicije u Pozarevcu

Predstavnici srpske opozicije su u petak u 13.00 casova MUP-u u Pozarevcu prijavili odrzavanje mitinga 9. maja u ovom gradu. Prilikom predaje prijave za odrzavanje protestnog skupa, nije bilo nikakvih problema, niti je bilo sta receno predstavnicima opozicionih stranaka koji su tu prijavu urucili pozarevackom MUP-u. U delegaciji opozicije koja je bila u Pozarevcu bili su Andjelko Trpkovic iz SPO, Zivorad Andjelkovic iz Saveza za promene, Nebojsa Miletic iz Nove demokratije, Vlatko Sekulovic >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Socijaldemokratske unije i Meho Omerovic iz Socijaldemokratije.

Predsednik Skupstine opstine Pozarevac Dusan Antic ostro je u petak kritikovao opozicione stranke koje su za 9. maj najavile miting u tom gradu, zapretivsi da ce zabraniti ljudima sa strane da dodju u Pozarevac. Antic je, kako su preneli beogradski mediji, rekao da opozicija "ima nesto pristalica" u Pozarevcu, i da oni mogu da se okupljaju, ali da Pozarevac "nikakvim banditima sa strane nece ukazati gostoprimstvo". On je opozicione stranke koje su najavile miting u Pozarevcu nazvao "putujucim cirkusom" i "stranim placenicima", upotrebivsi kvalifikacije kakve su "huligani, narkomani i kriminalci" koje su "organizovali Danica Draskovic i njen muz".

Aktivisti organizacije Otpor, Dragan Milanovic iz Pozarevca i Milan Samardzic iz Beograda konstatovali su u izjavi za B2-92 da oglasavanje predsednika opstine Pozarevac svakako jos ne znaci zabranu mitinga opozicije zakazanog za 9. maj. Milanovic: "Ja mislim da banditi sede u kafeu Pasaz u Pozarevcu i da mi nismo banditi jer niko od nas nije naoruzan. Mislim da je doktor Antic potvrdio da ovom izjavom ne zasluzuje to mesto predsednika opstine". Samardzic: "To zvanicna zabrana u svakom slucaju nije. Vlast se ponasa prema Pozarevcu kao prema svom dvoristu. Koliko se ja secam, Pozarevac pripada Pozarevljanima i ja predlazem toj vlasti da, ako sme, pusti taj putujuci cirkus, kako ih oni nazivaju, da dodju u Pozarevac, pa da vide sami u svom dvoristu koliko ljudi podrzava te ljude". Srpska opozicija pozvala je "gradjane na pasivan otpor i neizvrsavanje naredbi osionih i vlascu zaslepljenih nalogodavaca". "Moramo se osloboditi straha i shvatiti da ni Milosevicev rezim ne moze ceo narod pritvoriti niti celom narodu suditi", navodi se u apelu sa sastanka udruzene opozicije koji je odrzan u cetvrtak. U apelu se dalje navodi da su "nasilje i najdrasticniji vidovi zastrasivanja postali svakodnevica Srbije". Demokratska opozicija upozorava da "niko nema pravo da povede zemlju u gradjanski rat" ukazujuci da se drzavni teror nad gradjanima nastavlja, navodeci izmedju ostalih primere napada na pripadnike opozicionih stranaka i studente u Boru, Lacarku, Subotici, Zajecaru i Beogradu, kao i poslednji "divljacki nasrtaj na studente i gradjane u Pozarevcu". Opozicione partije ocenile su da je neophodno da se sve politicke, drustvene, sindikalne i nevladine organizacije "strogo cuvaju davanja neodgovornih i neargumentovanih izjava i olakih ocena", navodeci da su same spremne da se tako ponasaju.

Potpredsednik ND Nebojsa Lekovic istakao je, na konferenciji za novinare, da je opozicija na sastanku odrzanom u cetvrtak jos jednom dokazala jedinstvo i sposobnost da kao takva i opstane. Takva cinjenica, prema njegovim recima, predstvalja nocnu moru vladajucoj koaliciji. Govoreci o najavljenom mitingu u Pozarevcu, Lekovic je istakao da je sve pripreme za miting preuzeo radni tim opozicije koji ce, kako je rekao, odrediti i govornike na tom skupu. Upitan kako ce opozicija reagovati ukoliko miting bude zabranjen, Lekovic je odgovorio: "Sigurno ce se naci resenja i za tu zabranu, ali bih uputio i jednu poruku policiji da shvati da je bar u Srbiji zabranjeno voce najsladje i da sigurno demokratska opozicija ima pravo da koristi sva legitimna prava po Ustavu, a to je i pravo na okupljanje i na proteste po gradovima Srbije". Potpredsednik ND Nebojsa Lekovic je, sa konferencije za novinare, visokom funkcioneru SPS-a Nikoli Sainovicu povodom izjave da su aktivisti OTPOR-a fasisticka falanga, porucio sledece: "Podsecamo samo g. Sainovica, odnosno crveni deo trojne koalicije da je i onda i sada simbol borbe protiv fasizma bila stegnuta pesnica, i da je na 10. kongresu SKJ Milosevic dosao za predsednika upravo sa stegnutom pesnicom. ND ce predloziti studentsku organizaciju Otpor za Nobelovu nagradu za mir".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.