Prijave zbog slike sa zastavom SRB

Izvor: B92, 10.Jan.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave zbog slike sa zastavom SRB

Vukovarska policija je podnela prekršajne prijave protiv trojice Vukovaraca koji su se u maskirnoj odeći slikali sa državnom zastavom Srbije na ulazu u Vukovar.

Mladići su te fotografije na pravoslavni Božić objavljivali na društvenim mrežama sa neprimerenim komentarima, navodi se u policijskom saopštenju.

Vukovarsko-sremska policija je saopštila da je okončala kriminalističku istragu nad tri osobe stare između 19 i 20 godina, koje sumnjiči da su se pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko dana na području grada Vukovara fotografisali sa nedozvoljenim obeležjima za Republiku Hrvatsku, a zatim su te fotografije objavljivali na društvenim mrežama sa neprimerenim komentarima, prenela je agencija Hina.

Sve tri osobe su prekršajno prijavljene, navode iz policije.

Policija je istragu pokrenula nakon što je na Božić po julijanskom kalendaru na društvenim mrežama objavljena sporna fotografija na kojoj se vide trojica mladića, obučena u maskirnu odeću, kako drže raširenu zastavu Republike Srbije pored table sa imenom Vukovar na ulazu u taj grad, navodi hrvatska agencija.

Treća Srbija zatražila je od Hrvatske puštanje na slobodu mladića srpske nacionalnosti koji su uhapšeni u Vukovaru i pozvala Ministarstvo inostranih poslova Srbije da reaguje i obrati se institucijama Evropske Unije i UN kako bi pokušale da utiču na Hrvatsku. Iz Treće Srbije smatraju da je ''očigledno da su nedužni mladići uhapšeni kao moneta za predizborno potkusurivanje i za nastavak političke kampanje u kojoj je antisrbizam veoma važna kategorija''.

Po njihovom mišljenju skandalozono je što su srpski mladići uhapšeni “samo zato što su se na Badnji dan slikali sa zastavom Republike Srbije i što je policija saopštila da su uhapšeni zato što su se slikali sa “nedozvoljenim obeležjima'', navodi se u saopštenju Treće Srbije.

Kako tvrde, ta konstatacija je kranje licemerna jer ''ispada da na desetine hiljada ljudi koji na koncertima Marka Perkovića Tomposona nose ustaška i nacistička obeležja ninakoji način ne smetaju zvaničnoj Hrvatskoj''.

''Nažalost, ali ovo je nastavak politike nasilne asimilicije Srba u Hrvatskoj i na to se mora ukazati. Srbima u Hrvatskoj su uskraćena osnovna ljudska prva, čak i pravo na imovinu, jezik i pismo'', tvrde iz Treće Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prijave zbog slike sa zastavom Srbije

Izvor: Radio 021, 10.Jan.2015

Vukovarska policija je podnela prekršajne prijave protiv trojice Vukovaraca koji su se u maskirnoj odeći slikali sa državnom zastavom Srbije na ulazu u Vukovar.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.