Izvor: B92, 01.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave zbog Ovčare, Vukovara...

Vukovar -- Centar za istraživanje ratnih zločina podneo krivične prijave zbog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora, Centar za istraživanje ratnih zločina, podneo Županijskom državnom tužilaštvu u Vukovaru krivične prijave protiv Veselina Šljivančanina, Nebojše Pavkovića, Mileta Mrkšića, Milana Stupara, Miroslava Stojanovskog, Borča Karanfilova i nepoznatih osoba zbog zločina protiv ratnih zarobljenika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Krivična prijava po članu 160. Krivičnog zakona Hrvatske podneta je i za ratni zločin na Veleprometu, logoru iz 1991, u Vukovaru. Danijel Rehak, predsednik Centra, kaže da je krivična prijava podneta protiv osoba za koje u Centru misle da su direktni ili indirektne krivci za događaje na Ovčari.

"Oni su pokrivali taj blok. Neshvatljivo mi je da je neko mogao da napravi bilo šta bez naređenja oficira JNA. Pokrećemo postupak i za Velepromet, protiv svih koji su ispitivali, čuvali i vodili naše sugrađane, a govori se da je na tom prostoru nestalo oko 700 ljudi. Kako budemo prikupljali podatke i iskaze, tako ćemo i objavljivati povezanost sa stradanjima u Vukovarskoj bolnici, u Borovu Naselju, Negoslavcima, Dalju", kaže Rehak i dodaje da skoro 40 odsto onih protiv kojih je Cerntar podneo prijave za ratni zločin danas živi u Vukovaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.