Prijave za srednje  škole

Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave za srednje škole

Prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovane srednje škole i gimnazije u Srbiji počeo je 21. i trajaće do 27. maja. Konačni rezultati kvalifikacionih ispita biće objavljeni 8. juna, kada će biti i upis, dok prigovore na rezultate ispita učenici mogu uputiti 6. i 7. juna.

Prijemni ispiti za upis u matematičku ili filološku gimnaziju biće održani 2. i 3. juna. Kandidati koji žele da upišu Matematičku gimnaziju u Beogradu polagaće prijemni ispit iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << matematike 2. juna. Osim rezultata izbora, za upis se boduje i uspeh na matematičkim takmičenjima u poslednja tri razreda osnovne škole i opšti uspeh u osnovnoj školi u istom periodu.

U Srbiji i gimnazije u Kraljevu, Novom Sadu, Senti, Valjevu, Nišu i Kragujevcu imaju izdvojena odeljenja koja rade po programu beogradske Matematičke gimnazije.

Na prijemnom ispitu za upis u Filološku gimnaziju u Beogradu učenici polažu test iz stranog jezika koji su učili kao prvi jezik u osnovnoj školi i test iz srpskog jezika i književnosti. U filološkim gimnazijama obrazuju se kadrovi prevodilačke struke, a u toku četiri godine učenici Filološke gimnazije stiču znanje dva strana, srpskog i latinskog jezika, ali izučavaju i predmete karakteristične za klasične gimnazije. Pored Filološke gimnazije u Beogradu, gimnazija tog tipa postoji i u Sremskim Karlovcima, a posebna jezička odeljenja imaju i gimnazije u Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu.

Učenici koji su završili osmi razred, a žele da upišu Sportsku gimnaziju, trebalo bi da se prijave 1. i 2. juna, kada će biti i prvi prijemni ispiti. Za umetničke škole (likovne, muzičke i baletske) prijemni ispiti će biti 2, 3. i 4. juna. Tako će učenici koji ne uspeju da se upišu u specijalizovane srednje škole i gimnazije imati vremena da se upišu u redovne škole. Kvalifikacioni ispiti iz srpskog jezika i matematike za gimnazije i srednje stručne škole polagaće se 18. i 19. juna.

U Srbiji postoje 523 srednje škole. Ove godine ima oko 83.500 mesta za upis u prvi razred, a oko 81.000 učenika završiće osnovnu školu.

Tabela Univerziteta i srednjih škola u Srbiji

Dokumenta za prijemni u srednje škole

Prijava za upis u srednju školu

Svedočanstvo o završenoj srednjoj školi (ili đačka knjižica sa fotografijom, overena u školi)

Lekarsko uverenje

Izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od šest meseci)

Diplome

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.