Prijave protiv ministara

Izvor: RTS, 29.Nov.2010, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave protiv ministara

Podneto više prekršajnih prijava protov ministara, zbog neizvršavanja obaveza iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, saopštio poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić saopštio je da je u više od polovine srpskih ministarstava uputio upozorenja i podneo više prekršajnih prijava protov ministara, zbog neizvršavanja obaveza iz Zakona o zaštiti podataka o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ličnosti.

Prekršajne prijave podnete su protiv ministara, koji su odgovorna lica u svojim Ministarstvima.

Upozorenje i prekršajne prijave odnose se na Ministarstvo finansija, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo trgovine i usluga, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo za infrastrukturu.

To su i Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo za kulturu.

Šabić je izjavio da to što je podnet veći broj prekršajnih prijava protiv visokih funkcionera, ministara, ne bi trebalo celoj stvari da daje senzacionalistički kontekst.

"Ministri su odgovorni po Zakonu, objektivno, ali uz njih u ministarstvima ima dosta ljudi, koji su mogli i morali da izvrše zakonom utvrđene obaveze. Mnogo je važnije da sprovedenu akciju nadzora shvatimo kao još jedno veoma ozbiljno upozorenje, na to da nikako ne možemo biti zadovoljni odnosom prema stanju u oblasti zaštite podataka o ličnosti", istakao je Šabić.

Obuhvaćene samo dve osnovne obaveze 

Nadzor nije vršen nad izvršavanjem svih zakonskih obaveza već samo dve osnovne obaveze - obaveze da se evidencije zbirki podataka o ličnosti ustroje i vode, u skladu sa odgovarajućom uredbom, koju je Vlada sama donela, kao i obaveze da se te evidencije dostave Povereniku zbog uspostavljanja centralnog registra zbirki podataka o ličnosti.

"Veoma je zabrinjavajuće da je nadzor, koji je inače odavno bio javno najavljen, pokazao da ni dve godine posle usvajanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, većina ministarstava nije izvršila najosnovnije obaveze utvrđene zakonom, a precizirane Uredbom koju je sama Vlada donela", upozorio je Šabić.

Postojećim stanjem, naravno, ne možemo biti zadovoljni ni sa stanovišta izvršavanja izričitih obaveza koje smo SSP-om preuzeli prema EU, ni, što je još važnije, sa stanovišta zaštite zakonom i Ustavom zajamčenih ljudskih prava. Takvo stanje se mora menjati, a u tom kontekstu pitanje prekršajne odgovornosti nije, ni jedino, ni najvažnije, ali jeste nezaobilazno", zaključio je Šabić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.