Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava protiv "Voda Vojvodine" za pomor ribe u Bosutu

BEOGRAD - Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu za privredni prestup protiv Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" i njegovog direktora, zato što su bez saglasnosti ministra životne sredine i prostornog planiranja sanirali vodoprivredni objekat, a nisu obezbedili nesmetanu migraciju ribe i zaštitu ribljeg fonda u reci Bosut.

Potvrđeno je da je uginulo 1.720 kilograma ribe, od čega 320 kilograma soma, 210 kilograma smuđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 545 kilograma šarana, 410 kilograma štuke i 235 kilograma bele ribe.

Ko je zakazao?

Inspekcija je uputila inicijativu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u čijoj je nadležnosti dodela ribarskog područja Srbija Vojvodina, da preispita obaveze potpisanog Ugovora o ustupanju na korišćenje dela ribarskog područja.

Kako je saopšteno iz te inspekcije, preduzeću za ribarstvo i iskorišćavanje voda "Ribolovački savez Vojvodine" kao korisniku ribarskog područja Srbija Vojvodina, naloženo je da vrši monitoring i prati promene hidrobioloških uslova na svim vodama čiji je korisnik i da preduzima preventivne i represivne mere za zaštitu i očuvanje ribljeg fonda.

Tom preduzeću je naloženo i da državne organe i druge nadležne institucije pravovremeno izveštava o promenama koje mogu da ugroze riblji fond i ostali živi svet u vodi i da javnosti dostavlja tačne informacije o količini uginule ribe.

Ustava zatvorena 110 dana

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine izvršila je nadzor uginuća ribe na reci Bosut u više navrata i utvrdila da je površina te reke na nekim delovima potpuno pokrivena biljkom sočivicom, a voda zelenkaste boje zbog velikog prisustva fitoplanktona i temperature od 24 stepena celzijusa.

Zbog radova na sanaciji ustave i crpne stanice Bosut reka nema protok i migracija riba je onemogućena, jer je ustava potpuno zatvorena 110 dana.

Inspekcija je uzela uzorak uginule ribe i vode i obišla kanal dug 10 kilometara i njegov uliv u reku Bosut, gde nisu primećene promene u izgledu vode.

Pokrajinska i Opštinska inspekcija za zaštitu životne sredine izvršile su nadzor svih operatera, a utvrđeno je da u delu reke Bosut od batrovačkog mosta prema granici sa Hrvatskom i od Moravića do Višnjićeva na putu prema ušću, nisu prisutne biljke sočivice, ni uginule ribe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijava za pomor ribe u Bosutu

Izvor: B92, 25.Sep.2008, 02:37

Beograd, Novi Sad -- Republička inspekcija za ekologiju podnela je prijavu protiv JP Vode Vojvodine i direktora zbog pomora ribe u reci Bosut. To preduzeće negira odgovornost...Kako je navedeno u saopštenju, Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine je bez saglasnosti ministra životne sredine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.