Prijava protiv Vesne Bosanac?

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava protiv Vesne Bosanac?

Bivša direktorka bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac bila na informativnom razgovoru u policiji. Bruno Vekarić demantovao navode Andrije Hebranga da je Srbija protiv nje podigla optužnicu i dodao da je ona saslušana kao svedok. Krivičnu prijavu protiv Vesne Bosanac u Srbiji podnela fizička lica, javlja HRT.

Policija je nedavno obavila informativni razgovor sa direktorkom vukovarske bolnice u vreme ratnih dejstava u Hrvatskoj Vesne Bosanac, potvrdio je za Hrvatsku radioteleviziju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (HRT) portparol MUP-a Krunoslav Borovec.

Funkcioner HDZ-a Andrija Hebrang rekao je da je Srbija, na osnvou krivičnih prijava podnetih u Srbiji, podigla optužnicu protiv doktorke Bosanac zbog ratnog zločina i da je optužnica poslata hrvatskom tužilaštvu.

Prema njegovim rečima, Državno tužilaštvo je optužnicu prosledilo Županijskom tužilaštvu, koje je dalo nalog policiji da ispita direktorku vukovarske bolnice, koja se u krivičnoj prijavi tereti za ratni zločin.

Međutim, portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić negirao je da je optužnica podignuta i naveo da je reč o reviziji predmeta beogradskog Vojnog suda iz 1992. godine, za koji je dogovoreno da će biti prosleđen hrvatskom Državnom tužilaštvu na proveru, kako bi se sprečilo ponavljanje slučaja Purda.

Vekarić je za Radio Slobodna Evropa rekao da je u Zagreb poslat samo zahtev za dodatno saslušanje Vesne Bosanac kao svedoka.

"Tražili smo samo da se sasluša u svojstvu svedoka i građanina, da bi se na osnovu njih donela tužilačka odluka, odnosno, ukoliko nađemo da ima elemenata krivičnog dela, da bismo te predmete ustupili Državnom tužilaštvu Hrvatske", rekao je Vekarić.

"Ona se kod nas tretira kao svedok i jedino je u tom svojstvu saslušana. Tražili smo još neke izjave svedoka o pomenutim slučajevima. Reč je o suđenju za zločine u Vukovaru", kazao je Vekarić.

HRT je u hrvatskom tužilaštvu saznao da se na zahtev srpskog tužilaštva proveravaju sve informacije i da je reč o jednom od deset spornih predmeta od kojih su tri rešena u četvrtak, kad je Srbija odustala od krivičnog gonjenja Purde, Janjića i Maslova.

Kako saznaje HRT, krivičnu prijavu protiv doktorke Bosanac još 1992. godine podneli su, kao fizička lica, srpski ranjenici koji su se žalili na zlostavljanje u bolnici u Vukovaru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.