Prihvatilište u Obrenovcu za spas migranata od zime

Izvor: N1 televizija, 17.Jan.2017, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvatilište u Obrenovcu za spas migranata od zime

Oko 250 izbeglica i migranata prebačeno je iz centra Beograda u nekadašnju obrenovačku kasarnu. Kako N1 saznaje, taj prostor je osposobljen tokom vikenda, kada su i migranti informisani o mogućnosti preseljenja sa beogradskih ulica.

Inače, ova akcija sprovodi se posle jednog teksta u tiražnim britanskim novinama, koji je uvredio čelnike srpske Vlade.

Žive mesecima u napuštenim skladištima tik uz beogradsku autobusku stanicu. Od pregršt autobusa koji pored naselja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << migranata špartaju, četiri se popodne tu parkiralo specijalno zbog njih. Destinacija jedna - prihvatilište Obrenovac.

"Podelili su nam letke na kojima piše da nas vode u otvoren kamp. Niko od ovih ljudi ne bi išao u kamp u kojem bismo bili zatvoreni. Presudilo je što ćemo moći iz kampa kad god želimo", kaže izbeglica iz Avganistana.

Za obrenovačku kasarnu, gde su nekada bili smešteni poplavljeni, migrante su ispratila čak tri ministra. Ljuti na strane medije jer izveštavaju o uslovima života migranata, koji nisu u kampovima. Novinarima "Dejli mejla" predlažu da kritikuju Vladu Britanije, umesto što izbeglice u redovima za obrok u Beogradu porede sa redovima nemačkih zatvorenika u Staljingradu.

"A kako da dobiju ručak? Tako što trče jedni preko drugih? Tako što nemate organizaciju? Tako što će da trče u stampedu jedni preko drugih? Tako što će da se otimaju za parče hleba? Kao što smo gledali na granicama Evropske unije. Kada im se bacaju sendviči kao psima. Hoće tako da izgleda Beograd? Pa neće tako da izgleda Beograd. Možda nije lepa slika kada se stoji u redu, ali je to organizovan red za parče hleba, za ručak, za topao obrok", kaže ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Pitali smo: zašto je uprkos oštroj zimi Srbija čekala tekst "Dejli mejla" da osposobi kasarnu u Obrenovcu i počne evakuaciju migranta koji neuslovno žive?

"Ništa mi nismo čekali. Ovo je naš odgovor da pokažemo još jednom koliko brinemo. I da povećamo i pojačamo snage", odgovara Vulin.

Iako pojačane, snage nisu bile dovoljne da presele sve. Hiljadu migranata još ostaje u haustorima. Među njima i oni koji su tu već tri meseca.

"Kada sam došao autobus je već bio pun, voleo bih da idem sutra u kamp. Ali ne znam kada će i da li biti autobusa", navodi Aziz, izbeglica iza Avganistana. Nadležni uveravaju: biće još autobusa jer u prihvatnim centrima ima mesta. Dodaju: i migranti koji završe u kampu u Preševu - neće biti deportovani.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Iz napuštenih skladišta u Obrenovac

Izvor: N1 televizija, 17.Jan.2017

Oko 250 izbeglica i migranata prebačeno je iz centra Beograda u nekadašnju obrenovačku kasarnu. Kako N1 saznaje, taj prostor je osposobljen tokom vikenda, kada su i migranti informisani o mogućnosti preseljenja sa beogradskih ulica...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.