Prihvatili dogovor – Zarobljenici će dobiti potrebne lekove

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 09:53

Prihvatili dogovor – Zarobljenici će dobiti potrebne lekove

Postignut je dogovor o isporuci vitalnih lekova zatvorenicima koje Hamas drži u Pojasu Gaze, saopštila je kancelarija izraelskog premijera u petak uveče.

U saopštenju se dodaje da će lekovi zatvorenicima biti dostavljeni u narednih nekoliko dana.

Kanal 12 je izvestio da će Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) omogućiti transfer. Ne veruje se da su svi od 132 zatvorenika koje je Hamas zauzeo 7. oktobra još uvek živi u Gazi, nakon što je 105 civila oslobođeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Hamasovog zatočeništva tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra.

Izraelski zvaničnik rekao je za Tajms of Izrael da će na listi lekova za taoce biti i oni za koje njihovi lekari smatraju da su "spasili život", a za koje se veruje da uključuju lekove za hronične bolesti, srčane bolesti, visok krvni pritisak i astmu.

Prema rečima zvaničnika, pregovori su bili složeni jer je Hamas oprezan da će prebacivanje droge taocima dovesti do toga da Izrael otkrije gde se tačno nalaze. Zvaničnik je rekao da je Izrael od početka tražio da se droga preda Hamasu, koji je odbijao da sarađuje do ove nedelje. Hamas je navodno popustio nakon pojačanog pritiska iz Katara. On je takođe rekao da je u okviru sporazuma Izrael pristao da proširi dotok lekova Palestincima kao deo humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu. Dogovor koji je posredovao Hamas vodio je šef obavještajne agencije Mosad David Barnea, a odobrio ga je premijer Benjamin Netanijahu, navodi se u saopštenju PMO Saopštenje je usledilo dan nakon što je Njujork tajms otkrio postojanje naprednih pregovora koje je vodio Katar između Izraela i Hamasa sa ciljem da se prenesu lekovi mnogim zatvorenicima kojima je potrebna. Kanal 12 navodi da sporazum o prenosu lekova taocima u Gazi ne treba tumačiti kao korak ka mogućem novom dogovoru o oslobađanju talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.