Zvanično i jednoglasno: Katalin Novak više nije predsednica

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 18:42

Zvanično i jednoglasno: Katalin Novak više nije predsednica

Mađarski parlament prihvatio je danas jednoglasno ostavku predsednice Katalin Novak.

Poslanici su doneli odluku jednoglasno sa 196 glasova, preneo je Mađar so.

Novak je podnela je ostavku parlamentu 11. februara, a prema Zakonu o pravnom statusu predsednika Republike, šefu države prestaje mandat danom izjašnjavanja Skupštine o prihvatanju ostavke.

Vladajuće stranke su za njenog naslednika predložile predsednika Ustavnog suda Tamaša Suljoka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Do stupanja na dužnost novog predsednika Republike, dužnosti i ovlašćenja šefa države obavljaće predsednik parlamenta Laslo Kever.

Novak je podnela ostavku zbog skandala koji je izbio početkom februara kada se ispostavilo da je pre posete pape Franje Budimpešti u aprilu 2023. godine, odobrila zahtev za pomilovanje bivšeg zamenika direktora jednog sirotišta koji je osuđen zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja dece.

Opozicione stranke pozvale su Novak da podnese ostavku, a ona je 10. februara objavila da napušta funkciju, da bi dan kasnije podnela zvaničan zahtev parlamentu.

Pročitajte i:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.