Prihvaćen amandman za izbor guvernera

Izvor: RTS, 03.Avg.2012, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćen amandman za izbor guvernera

Amandman koji predviđa da Skupština Srbije bira guvernera, viceguvernera i direktora Uprave za nadzor, usvojen na sednici skupštinskog odbora za finansije. Odbačena većina amandmana na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije.

Skupštinski odbor za finansije nije prihvatio većinu od ukupno 49 amandmana na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, a jedan od amandmana koji je prihvaćen predviđa da se guverner, viceguverner i direktor Uprave za nadzor biraju u Skupštini Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Odbor je prihvatio tri amandmana koje je dostavila opozicija i dva koje je naknadno predložio sam odbor.

Prihvaćen je amandman o razrešenju guvernera i viceguvernera NBS i direktora Uprave za nadzor, koga će po novom zakonu birati Skupština Srbije.

Drugi amandman koji je takođe prihvaćen je da će samo guverner NBS moći da potpisuje rešenja o davanju ili oduzimanju dozvola za rad bankama, a u prvobitnim izmenama Zakona o NBS takva ovlašćenja bila su predviđena i za direktora Uprave za nadzor.

Tokom sednice nije bilo rasprave o predloženim amandmanima, već su članovi Odbora većinom glasova odbijali jedan po jedan predloženi amandman, tako da je za manje od sat vremena sednica bila završena.

Prihvaćeno je pet amandmana od ukupno 47, koji je podneo poslanik DS-a i bivši premijer Mirko Cvetković sa grupom poslanika.

Za subotu je predviđena rasprava u pojedinostima o izmenama Zakona o NBS, a u ponedeljak, 6. avgusta, predviđen je dan za glasanje u Skupštini o izmenama tog zakona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština o izmenama Zakona o NBS

Izvor: RTS, 04.Avg.2012, 08:40

Poslanici u načelu prihvatili Predlog zakona o izmenama zakona o NBS. Saša Janković izabran za ombudsmana, u drugom mandatu. Opozicija tokom rasprave o amanadmanima istakla da predložena zakonska rešenja direktno politizuju centralnu banku...17.23 - Skupština izabrala Sašu Jankovića za Zaštitnika...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.