Prihvaćen amandman opozicije da se spreči ublažavanje kazni za silovanja i pedofiliju

Izvor: Blic, 20.Dec.2012, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćen amandman opozicije da se spreči ublažavanje kazni za silovanja i pedofiliju

Opozicione DS, DSS i DHSS istakle su danas u Skupštini Srbije da kaznenu politiku prema silovateljima i pedofilima treba poštriti, a ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković prihvatio je amandman opozicije kojim se onemogućava ublažavanje kazne za počinioce krivičnih dela silovanja i pedofilije.

Poslanica DSS Milica Radović rekla je u skupštinskoj debati o amandmanima na izmene Krivičnog zakonika da bi najmonstruoznija krivična dela poput silovanja i pedofilije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebalo da bude najstrože kažnjena.

"Ne bi bilo humano da se za ova dela predvidi mogućnost uslovne kazne", rekla je Radovićeva, a poslanik DS Slobodan Homen naglasio da to pitanje ne treba da bude stvar političkog nadmudrivanja.

"Postoje razna krivična dela, a nema težeg dela od silovanja i pedofilije… sudska praksa je dovela do toga da su za ta krivična dela blage kazne i zato tražimo da se ne može ublažiti kazna ispod zakonskog minimuma, jer ta krivična dela ostavljaju trajne posledice na život čoveka i treba da se pošalje poruka da država to neće tolerisati", rekao je Homen.

On je naglasio da cela opozicija stoji iza toga i da on ne može da glasa za zakon koji daje mogućnost da silovatelji i pedofili dobiju manje kazne i pozvao ministra pravde Nikolu Selakovića da usvoji amandman kojim ostaje zabrana ublažavanja kazne za silovatelje i pedofile.

Prethodno je Vlada, na predlog Ministarstvo pravde, u dokumentu dostavljenom poslanicima bila predvidela ublažavanje kazni za otmicu, silovanje, obljubu nad nemoćnim licem, obljubu nad detetom, nedozvoljeni prelazak granice i krijumčarenje ljudi, trgovinu ljudima, neovlašćeno držanje, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih sredstava.

Selaković je potom izjavio da prihvata amandman opozicije koji onemogućava ublažavanje kazne za ta krivična dela, nakon čega je dobio pohvale opozicije.

"To je velika stvar, ovo pokazuju da postoji mogućnost saradnje pozicije i opozicije", uputio je Homen pohvale na račun Selakovića.

Pored opozicionara, ministru je zbog prihvatanja amandmana zahvalio i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, koji je ujedno i predsednik Odbora za prava deteta republičkog parlamenta.

Stefanović je opoziciji, koja je na početku rasprave zatražila da se odloži pretres amandmana za sutra da se ne bi u "sitne sate" kada su poslanici već umorni raspravljali o tako važnom zakonu šaljivo poručio: "Mislim da ćete sada svi podržavati rad u večernjim satima".

Stefanović je ministra Selakovića pozvao da razmisli da u narednom periodu dodatno bude pooštrena kaznena politika prema počiniocima tih krivičnih dela.

Povezane vesti: Joci Amsterdamu se smanjuje kazna za 10 dosto Svi na vlasti: Lebane, jedina opština u Srbiji bez opozicije Homen: "Marijinim zakonom" protiv pedofila i silovatelja Vučić: U ponedeljak ćemo se izjasniti o predlogu DSS Odložen miting opozicije

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bez ublažavanja kazni silovateljima

Izvor: B92, 20.Dec.2012

Beograd -- Ministar pravde Nikola Selaković prihvatio je amandman opozicije kojim se onemogućava ublažavanje kazne za počinioce krivičnih dela silovanja i pedofilije...Opozicione DS, DSS i DHSS istakle su danas da kaznenu politiku prema silovateljima i pedofilima treba poštriti...Poslanica DSS...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.