Izvor: Piplmetar.rs, 28.Jun.2023, 19:31

Prigožin planirao da uhapsi Šojgua i Gerasimova?

Prigožinova zavera je uključivala hapšenje ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, piše „Wall Street Journal“.

Foto: Tanjug/AP


Šef paravojne grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin planirao je da uhapsi dvojicu najviših ruskih vojnih zvaničnika kada je pokrenuo kratkotrajnu pobunu u subotu, objavio je „Wall Street Journal“ (WSJ).
Kako se navodi, Prigožinova zavera je uključivala hapšenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova prilikom njihove posete pograničnoj oblasti, prenosi CNN.
Dodaje se da je Federalna služba bezbednosti (FSB)saznala za zaveru dva dana pre nego što je trebalo da se dogodi, zbog čega je Prigožin morao da promeni svoje planove u poslednjem trenutku i, umesto toga, krene u marš na Moskvu.
Prethodno je „New York Times“ (NYT) objavio da je general Sergej Surovikin, koji je ujedno i zamenik komandanta ruske „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, unapred znao da Prigožin planira pobunu protiv ruskih zvaničnika iz sektora odbrane.
„Daily Mail“ piše da Surovikin nije viđen u javnosti nekoliko dana, te da se general „Armagedon“, kako Surovikina nazivaju, nalazi se na ispitivanju zbog sumnje u zaveru radi svrgavanja ministra odbrane Sergeja Šojgua u okviru navodne čistke neprijatelja u sopstvenim redovima.
(Telegraf.rs/Tanjug)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Vol strit džurnal: Pred pobunu Prigožin hteo da otme Šojgua i Gerasimova, ali mu je plan propao

Izvor: Danas, 28.Jun.2023

Vođa plaćeničke formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, planirao je da zarobi dvojicu najviših vojnih zvaničnika Rusije - ministra odbrane Sergeja Šojgua i šefa generalštaba Valerija Gerasimova, ali mu je plan propao, pa je potom krenuo sa svojim borcima prema Moskvi, javlja danas Vol Strit Džurnal,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.