Prigovor Rusefove, traži obustavu postupka opoziva

Izvor: B92, 11.Maj.2016, 07:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prigovor Rusefove, traži obustavu postupka opoziva

Brazilija -- Brazilska predsednica Dilma Rusef podnela je prigovor Vrhovnom federalnom sudu protiv odluke o pokretanju postupka njenog opoziva s mesta šefa države.

Advokatska služba Vlade saopštila je da je od Vrhovnog federalnog suda zahtevala da obustavi postupak suspenzije Rusefove, koja je optužena za davanje lažnih podataka o finansiranju njene predsedničke kampanje i manipulisanje državnim računima radi prikrivanja javnog deficita.

"Postupak opoziva predsednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultat je lične osvete predsednika Kongresa Eduarda Kunje", navodi se u saopštenju.

Pravni zastupnik Vlade, nekadašnji ministar pravde Žoze Eduardo Kardoso, ubedio je predsednika donjeg doma Kongresa Valdira Maranjaoa da poništi glasanje od 17. aprila, kojim je bilo odobreno pokretanje postupka opoziva Rusefove, ali je predsednik Senata Renan Kaljeiroš doneo odluku da ignoriše taj zahtev.

Maranjao, koji je i sam optužen za korupciju, naknadno je bez obrazloženja odlučio da poništi sopstvenu odluku o obustavi procedure, zbog čega se našao na udaru kritika i podsmeha medija.

Ako Vrhovni federalni sud ne obustavi postupak, Rusefova će privremeno biti suspendovana s funkcije od sutra uveče do četvrtka ujutro.

Senat bi sutra trebalo da se na plenarnoj sednici izjasni o formalnom pokretanju postupka opoziva.

Za usvajanje predloga o pokretanju opoziva dovoljna je prosta većina od ukupnog broja prisutnih senatora.

Rusefova će u tom slučaju automatski biti suspendovana na najviše šest meseci, odnosno do okončanja postupa opoziva.

Za to vreme, dužnost predsednika vršio bi potpredsednik države i nekadašnji saveznik Rusefove Mišel Temer.

Rusefova, ćerka bugarskog imigranta i bivša gerilka iz vremena diktature, prva je žena izabrana za predsednicu Brazila.

Proces opoziva odvija se u vreme kada se Brazil suočava s najgorom recesijom u poslednjih nekoliko decenija, istragom o korupciji koja je obuhvatila vodeće političare i poslovne ljude i epidemijom virusa zika.

Istovremeno, Rio de Žaneiro se sprema da u avgustu bude domaćin Olimpijskih igara.

Velika podrška Dilmi Rusef opala je zbog optužbi a korupciju, a procenat onih koji imaju pozitivno mišljenje o njoj drastično je smanjen poslednjih meseci.

Ankete pokazuju da veliki deo javnosti odobrava njen opoziv, ali takodje ukazuju da su mnogi zabrinuti oko toga ko bi mogao da je zameni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.