Priča sa ukusom i mirisom – iz Ugostiteljsko-turističke škole

Izvor: Megafon.co, 12.Nov.2019, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča sa ukusom i mirisom – iz Ugostiteljsko-turističke škole

Ovo jeste priča sa ukusom i mirisom. Nemoguće je pogledati ove kadrove i fotografije i ne osetiti ih! A sve je zasluga učenika i nastavnika Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša.
“Ja sam spremio pačje grudi sa sosom od vina i višnje. Kao prilog imamo kus kus, cveklu, bundevu i pire od celera”, objašnjava Mihailo Stojanović.
“Danas sam pripremao rolovanu piletinu sa brusnicom, rolovanu u pančetu, grilovanu cveklu, grilovanu šargarepu sa sosom od >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << pilećeg bujona”, predstavlja nam Dragan Jovanović.
Trenutno se pripremaju za Internacionalni festival gastronomije u Turskoj. Biće održan od 14. do 19. novembra. Na njemu će, sa preko 1.000 takmičara iz celog sveta, svoju snagu i kreativnost odmeriti mladi kuvari Aleksa Jeremijić – učenik trećeg, kao i Dragan Jovanović, Andreja Kocić i Mihailo Stojanović – učenici četvrtog razreda.

Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Bonito – Rondo Brothers
Dragan Jovanović – Foto – Sonja Urošević

“Tamo ćemo da spremamo iste ove stvari, možda ćemo samo da spremamo i u black boxu, to ćemo da vidimo. To znači da se dobiju već gotove namirnice, ne zna se koje su namirnice i priprema se jelo iz glave takoreći, od tih namirnica”, objašnjava nam Dragan.
Kažu da vole i da improvizuju, ali i da imaju recepte u glavi, jer ne može sve da se radi na svoju ruku.
Mihailo Stojanović – Foto – Sonja Urošević

“Kada nešto volite i 4 godine radite to, to je jako prosto”, kaže Mihailo.
A da bi im ovakve stvari postale jednostavne, sa njima rade predani i stručni nastavnici.
“U okviru njihovog programa učimo po neko jelo iz svih kuhinja, recimo, italijanska, mađarska, ruska, grčka itd. A treći stepen ima poseban predmet – nacionalne kuhinje. I uče se najpoznatija jela tih kuhinja, kao što su recimo Kina, Japan, zemlje Beneluksa, Turska itd”, objašnjava njihov mentor i nastavnik kuvarstva Petar Arsenkov.
Uče i o modernoj i o nacionalnoj kuhinji, a Dragan kaže da voli obe, što dokazuje i sa osvojenih desetak nagrada.
“Imam već 5 zlatnih medalja sa nacionalnih takmičenja, tako da ni nacionalna kuhinja se ne zaboravlja”, pohvalio nam se Dragan.
Mihailo najviše voli da sprema razne vrste mesa i ribe – “Bio sam prošle godine na Gastronomskoj olimpijadi. Uzeo sam prvo mesto za ribu. Spremao sam lososa.”
Mnogobrojne nagrade niške Ugostiteljsko-turističke škole Foto – Sonja Urošević

O uspesima i ostalih učenika Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša svedoče pehari i medalje “na svakom ćošku” škole.
“Ja bih ipak najviše, od svega toga, izdvojila prošlogodišnje Republičko takmičenje gde smo bili sveobuhvatno prvi. I nadam se sada, s obzirom na to da ćemo ponovo da učestvujemo, da ćemo osvojiti bar neku od prve tri nagrade”, kaže direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Niš Dragana Minčić.
“Normalno, u školi, otkako sam došao, sve što smo osvojili mi je drago. A ja, kao čovek koji radi u privredi 15 godina, jedna od dražih nagrada mi je srebrna statua kuvara na takmičenju u Aranđelovcu i Turistički cvet kao jedan od najboljih ugostiteljskih radnika Srbije”, kaže nastavnik Arsenkov.
Foto – Sonja Urošević

Upravo ovakav kadar jedan je od razloga za mnoge uspehe učenika, objašnjava direktorka. “Tajna je u dobrim đacima koji upisuju, prvenstveno, školu koju žele da upišu. Za smer kulinarski tehničar je uvek najveći broj molbi. I naravno, tajna je u dobrim nastavnicima koji su motivisani da spremaju ove učenike.”
Učenici od upisa do mature uče teoriju i praksu, učestvuju na takmičenjima, a na kraju školovanja treba da znaju da pripreme kompletan meni, što je ujedno i maturski zadatak.
Kada počinje ljubav prema kulinarstvu? “Oduvek sam voleo da spremam. Oduvek sam voleo da znam da sam spremim kad moji roditelji nisu tu, da mogu bilo šta da skuvam. I ne znam, onako, palo mi je na pamet da mogu da budem kuvar”, priča nam Mihailo s početka priče.
Dragan je počeo da sprema sam u drugom razredu osnovne škole i više nikada nije želeo da prestane A mi smo ga pitali i šta kuvari najviše vole da jedu… “Šta se stigne. Što bi rekli – krade se, onako sa strane okrajak jednog, drugog…”.
Ovim mladim ljudima, svakako se smeši svetla budućnost, veruje nastavnik Arsenkov. A i mi ne sumnjamo.
“Svakog dana, nema ko da me ne pozove da traži kuvara. Čak, mnogi naši su i u inostranstvo otišli, u Crnu Goru, šefovi kuhinja su u Italiji, drže svoj restoran… I mnogi od naših đaka su postali i profesori u školama i u Beogradu, i u Nišu, Leskovcu itd.”
Foto – Sonja Urošević

 
*Ovaj prilog deo je projekta “Motivacija – tvoja generacija” koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2019. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.