Priča o suknu

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o suknu

Izložbom "Priča o suknu" u valjevskom Narodnom muzeju predstavljena je tehnika izrade i upotreba odevnih predmeta od vune koji su bili deo tradicionalne odeće u Srbiji do sredine 20. veka.

U Narodnom muzeju u Valjevu otvorena je izložba "Priča o suknu" koja je pripremljena u sardnji sa nekoliko regionalnih muzeja.

Razloga da se na taj način ispriča priča o suknu ima mnogo: široka rasprostranjenost proizvodnje i upotrebe sukna u prošlosti, način njegove izrade, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << raznolikost u oblicima odevnih predmeta i njihovom dekorisanju, želja da se predstavi stari način života. Na izložbi u valjevskom muzeju predstavljeno je šezdeset predmeta iz etnoloških zbirki muzeja u Novom Sadu, Šapcu, Užicu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Kruševcu i Boru.

"Priča o suknu" podseća na to koliko je vuna bila važna za privredu, ali i način života srpskog naroda tokom devetnaestog veka, pa čak i do druge polovine dvadesetog.

Vuneno platno se valjalo, sukno pravilo, a abadžije i terzije majstorski izrađivale odeću, koju danas možemo videti uglavnom u muzejima.

-

Postoji više narodnih legendi u kojima se poreklo imena grada Valjeva tumači na različit način. Po jednoj, naziv potiče od dobre, valjane zemlje u kotlini, druga kaže da je grad dobio ime po izbeglicama koje su se bežeći pred Turcina "svaljala" u dolinu, treća govori o valjaricama, ili valjavicama, kojih je bilo mnogo duž obala Kolubare.

Valjarica je drvena naprava za izradu sukna i valjanje vunene tkanine, čiji je mehanizam pokretala voda.

Autorka izložbe Gordana Pajić, etnolog Narodnog muzeja u Valjevu, kaže: "Osmišljavajući izložbu pošli smo o legende o nazivu grada. Osim toga, vuna je sirovina koja se vekovima koristi na području čitavog Balkana. Materijal koji je na prvi pogled grub, dozvoljava da se krojem i ukrašavanjem dobiju zanimljivi odevni predmeti."

Gunjevi, čakšire, zubuni, ćurdije, jeleci, tozluci, nošnje za neveste, ukrašavani vezom i gajtanima, pravljeni su u zanatskim radnjama, kojih u Valjevu više nema. Jednostavniji zimski haljeci nastajali su i u domaćoj radinosti.

Učeći o starim zanatima, crtajući ukrase sa suknene odeće i praveći vunene gajtane, predškolci valjevskog vrtića „Zvončić" na kreativan način upoznaju tradiciju. "Ovo je prilika da deca u muzeju na pravi način vide kako je to izgledalo u prošlosti", ističe vaspitačica Mirjana Janković.

Da bi priča o suknu bila što sadržajnija i potpunija, u Narodnom muzeju u Valjevu  izloženi su predmeti koji su, za ovu priliku, pozajmljeni iz etnoloških zbirki Novog Sada, Šapca, Užica, Čačka, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca i Bora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GUNJEVI, ČAKŠIRE, ZUBUNI, ĆURDIJE, JELECI...

Izvor: Kurir, 06.Mar.2011

Izložbom "Priča o suknu" u valjevskom Narodnom muzeju predstavljena tehnika izrade i upotreba odevnih predmeta od vune koji su nekada bili deo tradicionalne odeće u Srbiji ..VALJEVO - U Narodnom muzeju u Valjevu otvorena je izložba "Priča o suknu" koja je pripremljena u sardnji sa nekoliko regionalnih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.