Priča o ribarskom esnafu

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o ribarskom esnafu

Izložba autorke dr Dušice Bojić „Dunavski alasi” koja prikazuje razvoj ribarstva u gradu na ušću dve velike reke ali i na širem području Dunava, otvorena je u Istorijskom muzeju Srbije.

Posetioci koji su se šetali ispod raširenih mreža zastajkivali su da bi videli soma od dva i po metra, preparirane štuke i smuđa koji je „doplivao” iz Novog Sada.

Dobar alas morao je imati još bolji alat tako da su izloženi i harpuni, udice, čuvarke za ribu, čamci... >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Uz pomoć potomaka stare alaske familije Bogdanović, autorka je eksponatima ispričala i koliko je moćan bio ribarski esnaf u to vreme. Tako posetioci mogu da vide i najfinije pokućstvo od porcelana i kristala, najelegantniju torbicu tog vremena, francusku pudrijeru, srebrni svećnjak... stvari koje je retko koji pripadnik srednjeg staleža mogao sebi da priušti.

Postavka koju prate istoimeni katalog i monografija „Dunavski ribari sa Dorćola i porodica Bogdanović” trajaće do 15. marta.

– Nije dovoljno istraživati samo značajne događaje i ličnosti već su i ovakvi segmenti istorije važni u sagledavanju kompletne slike o prošlosti Srbije– rekla je Dušica Bojić

A. V.

objavljeno: 05.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.