Izvor: Blic, 15.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Približili su se ispiti

Približili su se ispiti

1 Stojte! Studije potvrđuju ono što su znali još srednjovekovni monasi: za pultom se lakše razmišlja. Ako ga nemate, biće dovoljno nekoliko minuta kraj otvorenog prozora. Pošto čovek garantovano gubi koncentraciju već posle 30 minuta, evo još nekoliko efikasnih načina da rešite taj problem.

2 Žvaćite! Žvaka doprinosi jačanju koncentracije, jer poboljšava prokrvljenost glave i snabdevanje mozga kiseonikom. Nana i mentol deluju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podsticajno u sezoni ispita.

3 Radite nešto s rukama! Oljuštite jabuku, stežite gumenu lopticu, radite gimnastiku za prste... Zašto? Ujednačeni pokreti ruke pomažu mozgu da uspostavi 'meditativni mir'.

4 Moć osmice - to je broj koji 'teče' bez kraja i početka. Ako ga izvesno vreme ispisujete na hartiji, primetićete da se lakše koncentrišete na određenu temu. Ako zatvorenih očiju u mislima iscrtavate osmicu, postići ćete sličan efekat, jer se na taj način uspostavlja veza između leve i desne polovine mozga.

5 Tehnike čitanja olakšavaju razumevanje i pamćenje. SQ3R metoda pokazala se kao veoma delotvorna. Za početak, treba steći određeni uvid u tekst (survey, engl), zatim utvrditi cilj - šta time želim da postignem? - (question, engl) i, na kraju, 3R - čitanje (read, engl), ponavljanje (recite, engl) i kontrola (review, engl).

6 Krećite se! Menjajte češće položaj i povremeno uradite neku vežbu za ruke. Sedenje može da izazove grčenje ramenih i vratnih mišića, a samim tim i da blokira razmišljanje.

7 Sredite sto! Rusvaj sprečava um da se koncentriše na ono bitno. Što je sto prazniji, to se mozak više usredsređuje na ono malo stvari na njemu. Preporučuje se zelena radna površina - smiruje.

8 Ne pušite! Bez obzira na priče, ritual paljenja cigareta skreće pažnju sa posla, a nikotin crpi vašu snagu. CDC/MA

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.