Preživeli smo sa ogrebotinama

Izvor: Politika, 30.Apr.2011, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preživeli smo sa ogrebotinama

Koji je najuspešniji potez vašeg sindikata?

Najuspešniji potez je svakako ono što je već godinama naš najveći uspeh – i pored napada sa svih strana, progona naših članova, onemogućavanja da funkcionišemo normalno i po zakonu, preživeli smo tek sa malim ogrebotinama.

Koji je najveći neuspeh vašeg sindikata?

Svakako najveći neuspeh nam je to što nismo uspeli da zaustavimo prljave i krvave ratove na teritoriji bivše Jugoslavije, a zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << toga smo se osnovali.

Da li se smatrate odgovornim što je 400.000 ljudi ostalo bez posla?

Pitanje je potpuno neumesno jer ne posedujem nikakvu moć, pa ni sindikat „Nezavisnost“, da tako nešto predupredim. Sačuvali smo čast time što smo na vreme ukazivali i apelovali da će se tako nešto desiti, ali je to bilo vikanje u kući gluvih.

Da li smatrate da sindikat ima dovoljan uticaj na ekonomsku politiku vlade?

Nijedan sindikat nema nikakav uticaj na kreiranje i sprovođenje ekonomskih politika bilo koje vlade u Srbiji u poslednjih 20 godina. Da ima, zar mislite da bi taj uticaj iskoristili da omoguće svakoj od tih vlada da njihovim članovima svake godine dodatno zatežu omču oko vrata? Zar mislite da bi bili saučesnici u uništavanju samih sebe? Ako, slučajno, mislite da ima takvih sindikata, molim vas obrišite nas sa tog spiska. Mi to nikada ne radimo, nas, počev od Miloševića, pa sve do danas, ionako toliko usrdno ubijaju, da im saučesnici nisu potrebni.

-----------------------------------------------------------

Branislav Čanak– imovinska karta

Vlasnik sam stana u centru Beograda od februara 1991. godine, dakle, 10 meseci pre nego što je osnovan sindikat „Nezavisnost“. Vlasnik sam automobila „daevu“, proizvedenog 1998. godine. Imam vrlo dobre prihode, ali u njihovoj strukturi ono što zaradim od sindikata znatno je manje od onoga što zarađujem po drugim osnovama i u tome se značajno razlikujem od drugih sindikalnih funkcionera, pa me vređa svako mehaničko izjednačavanje sa njima u tom pogledu. Kao novinar, i to vrlo uvažavan i van bivše Jugoslavije, i danas važim za stručnjaka za određena područja i, verovali ili ne, u svetu, za razliku od estradizovane Srbije, to se i dalje veoma uvažava i – plaća. Takođe, prevodim sa engleskog i na engleski. Moji prihodi su danas tek jedna trećina od prihoda koje sam imao na dan osnivanja sindikata „Nezavisnost“, znači, ja sam sindikalni funkcioner koji je na ozbiljnom gubitku zato što je pristao da bude sindikalni funkcioner, opet, bitno različito od ostalih funkcionera u ovoj oblasti, i to ne samo u Srbiji. Za sve ovo imam validne dokaze.

G. Novaković

objavljeno: 30.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.