Preživeli iz Jasenovca napravio izložbu o stradanju dece u tom logoru

Izvor: Press, 11.Okt.2013, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preživeli iz Jasenovca napravio izložbu o stradanju dece u tom logoru

Autori izložbe su publicista Dragoje Lukić, preživeli logoraš Jasenovca, i muzejski savetnik Muzeja žrtava genocida Jovan Mirković koji je govorio na otvaranju.

Izložba, na 45 panoa, u tri tematske celine, originalnim dokumentima potvrđuje masovno uništavanje dece, ali i humano spasavanje sa gubilišta.

Tematske celine su "Država zločina u ogledalu činjenica", "Jasenovac grobnica 19. 432 devojčice i dečaka" i "Svetlo humanosti u tami zla".

Na 46. panou >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dat je brojčani pregled umorene i identifikovane dece u jasenovačkim logorima sa područja NDH, po srezovima.

Mirković je rekao da stradanje dece predstavlja samo deo ukupnog broja identifikovanih žrtava na području NDH koji je dostigao stravičnu cifru od 455.973 ljudi, žena i dece.

On je rekao da je to 7,25 odsto od pretpostavljenog broja stanovnika na području nekadašnje NDH. Među stradalima Srba je bilo 64 odsto, Hrvata 17, muslimana 7 , Jevreja 6,3 i Roma 2,7. odsto

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Veljko Ðurić Mišina rekao je da se nada da će taj muzej prikupiti podatke o ukupnom stradanju Srba u ratovima tokom 20. veka.

"Ovo je teška izložba za gledanje, ali zločine ne smemo zaboraviti da se ne bi ponovili, rekao je Ðurić.

Izlozba "Bili su samo deca" prikazana je 30 puta, od toga 15 u gradovima Srbije, pet u Republici Srpskoj, jedanput u Crnoj Gori i devet u gradovima Italije.

Izložba u Zrenjaninu ciji je nadležni kustos Vladislava Ignjatov trajaće do 5. novembra.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

DA SE NE ZABORAVI: Otvorena izložba o stradanju dece u ustaškom logoru

Izvor: Kurir, 11.Okt.2013

ZRENJANIN - U Narodnom muzeju u Zrenjaninu večeras je otvorena izlozba pod nazivom "Bili su samo deca", koja slikom i rečju prikazuje stradanje 19.432 dece, umorene u ustaškom logoru Jasenovac, tokom Drugog svetskog rata sa područja tzv. NDH...Autori izložbe su publicista Dragoje Lukić, preživeli...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.